Heteferes I

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Pogledajte također "Heteferes".
Heteferes I.
kraljica Egipta

Suprug/a Snofru, faraon Egipta
Potomstvo Heteferes A, princeza Egipta
Kufu, faraon Egipta
Otac Huni, faraon Egipta
Majka Džefatnebti, kraljica Egipta
Religija religija drevnog Egipta

Heteferes I. je bila egipatska kraljica 4. dinastije.

Etimologija[uredi | uredi kod]

Htp
t p
Hr
r
s

Heteferesino ime znači "zadovoljno je njezino lice". Izvorno se njezino ime pisalo Hotep-heres ili Hetep-heres. Hotep (hetep) je riječ koja se prevodi kao "zadovoljstvo".

Biografija[uredi | uredi kod]

Huni, zadnji vladar 3. dinastije, prvo je oženio Džefatnebti, koja je bila njegova glavna žena, te mu je rodila Heteferes I.[1] Huni je zatim oženio drugu ženu, Meresank I.[2], i ona mu je rodila Snofrua[3].

Heteferes je odrastala kao princeza na kraljevskom dvoru, zajedno sa svojim polubratom, koji je oženio svoju prvu suprugu. Kad je Huni umro, Snofru ga je naslijedio, ali je oženio Heteferes, kako bi ozakonio svoju vlast[4]. Njegova majka naime nije bila kraljevske krvi, pa on nije mogao biti zakoniti vladar sve dok ne oženi nekog tko u sebi nosi čistu krv egipatske vladajuće dinastije. Heteferes je to bila, i tako je postala glavna žena svoga polubrata[5], te je bila prva princeza koja je postala kraljica u 4. dinastiji.

Heteferes je imala dvoje djece sa Snofruom – prvo kćer[6], koja je nazvana po njoj, a zatim sina Kufua[7], čistokrvnog Snofruovog nasljednika. Bila je teta svoj Snofruovoj djeci, pa i svojoj vlastitoj, jer joj je muž bio polubrat.

Heteferes je imala veću moć tijekom vladavine svog sina Kufua. Njezini su naslovi bili "Božja kćer njegova tijela" (pod bogom se misli njezin otac Huni), "Kraljeva kćer", "Majka dvojnog kralja".[8]

Kufu je jednu svoju kćer nazvao Heteferes, po svojoj majci.

Grobnice[uredi | uredi kod]

Heteferes je umrla pod vladavinom svoga sina Kufua, s kojim je bila posebno vezana, te je pokopana u grobnici kod Savijene piramide u Dašuru[9]. Njezina je grobnica tamo opljačkana, te je njezina mumija uništena. Kufu je poslije naredio da se blago njegove majke i njezini unutarnji organi premjeste u grobnicu G 7000 X u Gizi, koja se nalazi blizu Velike piramide – Kufuove vlastite grobnice. Tamo je nađeno veličanstveno blago: krevet, prijestolja, kovčeg, sarkofag. Premještaj je obavio Hemiunu, Heteferesin pranećak.[10]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Popis egipatskih kraljica”. Arhivirano iz originala na datum 2014-07-23. Pristupljeno 2011-03-27. 
  2. Tko je tko u drevnom Egiptu - Meresank I.
  3. Spomenici Starog kraljevstva organizirani po vladaru
  4. Kraljice egipatske 4. dinastije
  5. „Mastabe u Gizi”. Arhivirano iz originala na datum 2023-04-22. Pristupljeno 2011-03-27. 
  6. „Forum o Heteferes A”. Arhivirano iz originala na datum 2021-02-18. Pristupljeno 2011-03-27. 
  7. Snofru
  8. „Popis egipatskih kraljica”. Arhivirano iz originala na datum 2014-07-23. Pristupljeno 2011-03-27. 
  9. Kraljica Heteferes I.
  10. Heteferes I.