Huni (faraon)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Huni na hijeroglifima
V28A24N35
Z4
D40

Huni je bio posljednji egipatski faraon Treće dinastije. Sagradio je tvrđavu na otoku Elefantina, osiguravši južnu granicu Egipta na Prvom kataraktu. Izvjesni Huni se spominje među imenima visokih službenika na dvoru Džozera, i ukoliko je to odista isti čovjek kao faraon, moguće da je Huni na prijestolje došao o poodmakloj životnoj dobi. Pripisuje mu se 24-godišnja vladavina u Torinskom popisu kraljeva.

Huni je bio otac Heteferes I. i Snofrua.

Huniju se ponekad pripisuje izgradnja velike stepenaste piramide u Meidumu (veće od one Džozerove), koja je navodno ostavljena nedovršenom u vrijeme njegove smrti, da bi je, po predaji, dovršio njegov sin Snofru na početku svoje vladavine. Međutim, ova teorija se ponekad pripisuje želji da Huni dobije značajan spomenik; nema dokaza da je piramida u Meidumu bila njegov grob. Snofruovo ime je, s druge strane, bilo pronađeno u Meidumu, a mnoga od Snofruove djece, uključujući prinčeve Nefermaata i Rahotepa su zakopani u mastabama meidumske nekropole. Stoga je vjerojatnije da je Snofru bio taj koji je piramidu sagradio te je kasnije transformirao iz stepenaste u pravu piramidu, izgladivši joj strane. Piramida je otada kolabirala, ostavivši samo svoju jezgru.

Postoji još jedna piramida koju je vrlo vjerojatno sagradio Huni, ali to je mala ceremonijalna piramida u blizini ruševina pronađenih na otoku Elefantina. Ova piramida nije bila grob, niti je imala susjednu nekropolu ili kompleks hramova: njena prava funkcija i vjerska važnost su nepoznati. S druge strane, mnoge takve male ceremonijalne piramide su sagrađene od strane faraona Starog kraljevstva duž Egipta.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]

Prethodi:
Khaba
Faraon Egipta
Treća dinastija
Slijedi:
Snofru