Halidži

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Kalidži (engleski: Khaleeji) će biti (od 2013) nova valuta Savjeta za kooperaciju arapskih država - Katar, Saudijska Arabija, Bahrain i Kuvajt. Termin 'Khaleeji' je arapska riječ značenja 'zaljevski', što asocira na Perzijski zaljev. Ipak oficijelno ime valute još uvijek nije određeno. Predložen je termin 'dinar' s obzirom da se takvo ime za valutu već koristi u nekim arapskim državama, kao takva se spominje u Kur'anu i bila je u upotrebi u vrijeme Poslanika Muhammeda.

S obzirom da Islam zabranjuje bilo koju vrstu kamate, pretpostavlja se (s obzirom na bankarsku multiplikaciju novca) da će nova valuta u potpunosti biti pokrivena zlatom [1].

Sjedište centralne banke za ovu valutu će biti u Rijadu. Ovo je odlučeno 05. maja 2009. godine na konsultativnom samitu održanom u Daraeya palati u Rijadu [2] [3]. Ova odluka je uznemirila čelnike UAE zbog toga što su namjeravali da sjedište Centralne banke bude u njihovoj zemlji. Rezultat toga je odustajanje ove zemlje od planirane zajedničke valute [4] [5].

Izvor[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. New Gulf currency ‘Khaleeji’ poised to be Gold backed to remove ‘Riba
  2. http://www.arabnews.com/?page=1&section=0&article=122264&d=6&m=5&y=2009
  3. http://www.gulfnews.com/business/Banking_and_Finance/10311041.htm
  4. http://www.gulfnews.com/business/Banking_and_Finance/10315315.html
  5. poslovni.hr www.poslovni.hr