Grave of the Fireflies

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Hotaru no Haka

Kino poster
Režija Isao Takahata
Producent Toru Hara
Scenario Roman:
Akiyuki Nosaka
Scenarij:
Isao Takahata
Uloge Tsutomu Tatumi
Ayano Shiraishi
Yoshiko Shinohara
Akemi Yamaguchi
Muzika Michio Mamiya
Fotografija Nobuo Koyama
Montaža Takeshi Seyama
Distribucija Toho
Datum(i) premijere 16. travnja 1988.
Trajanje 88 min.
Zemlja  Japan
Jezik japanski
Hotaru no Haka na Internet Movie Database

Groblje krijesnica (japanski 火垂るの墓 Hotaru no Haka) je japanska anime drama iz 1988. koju je režirao Isao Takahata. Film govori o dvoje djece u Japanu za vrijeme Drugog svjetskog rata te je stekao pohvale kritičara, a neki su uočili kako je glavna namjera bila poslati antiratnu poruku time što se pokaže kako su najranjiviji, djeca, katkad najveće žrtve rata.[1] Bio je to također treći dugometražni animirani film kojeg je producirao Studio Ghibli.

U časopisu Animage, Groblje krijesnica je 1989. osvojio 13. mjesto na listi 20 najboljih animea godine, sa 186 glasova, čime je bio u rangu raznih popularnih animea koji su također objavljeni te godine, kao što su Saint Seiya, Akira, Maison Ikkoku i Moj susjed Totoro.[2]

Radnja[uredi - уреди | uredi kôd]

Duhovi dječaka Seite i njegove mlađe sestre Setsuko govore kako su umrli. Godina je 1945. a Japan počinje gubiti bitku u Drugom svjetskom ratu. Pri bombardiranju grada Kobea je poginula majka od 14-godišnjeg Seite i njegove mlađe sestre Setsuko pa su tako oboje ostali bez skrbništva jer se njihov otac bori u ratu na nekom brodu u Tihom oceanu. Seitu i Setsuku prima njihova teta ali se ne brine osobito puno o njima. Stoga djeca napuštaju njen dom i odlaze samostalno živjeti u nekom napuštenom bunkeru. No glad je njihov najveći neprijatelj, a naći hranu je gotovo nemoguće. Najzad, Seita jednog dana svjedoči kako mu je sestra preminula od gladi. I on sam nakon nekog vremena pogiba od iste sudbine. Njihovi duhovi gledaju Kobe dok oko njih lete krijesnice.

Uloge[uredi - уреди | uredi kôd]

Lik Japanska verzija Engleska verzija (1998.)
Seita Tsutomu Tatsumi (辰巳 努 Tatsumi Tsutomu?) J. Robert Spencer
Setsuko Ayano Shiraishi (白石 綾乃 Shirashi Ayano?) Rhoda Chrosite
Majka Yoshiko Shinohara (志乃原 良子 Shinohara Yoshiko?) Veronica Taylor
Teta Akemi Yamaguchi (山口 朱美 Yamaguchi Akemi?) Amy Jones

Nagrade[uredi - уреди | uredi kôd]

  • Osvojen Blue Ribbon Award.
  • Osvojena nagrada Chicago International Children's Film Festival (najbolji animirani film).

Zanimljivosti[uredi - уреди | uredi kôd]

  • Film se zasniva na istinitoj priči. Akiyo Nosaka, autor knjige po kojem je snimljen ovaj film, je sam tijekom 2. svjetskog rata gladovao i izgubio sestru zbog pothranjenosti.
  • Groblje krijesnica se pokazivalo u japanskim kinima istovremeno sa animeom Moj susjed Totoro koji je trebao razvedriti publiku nakon te depresivne priče.

Kritika[uredi - уреди | uredi kôd]

"Groblje krijesnica" je hvaljena oda pacifizmu i apel protiv mržnje i ludosti rata koji je prikazan kao stanje koje upropaštava jednu cijelu generaciju. Radi se o jednom od najcijenjenijih i najslavnijih animea 1980-ih, koji je na kritičarskom siteu rottentomatoes.com od kritičara dobio vrlo visoku srednju ocjenu od 8.9/10 koji su ga čak uspoređivali sa filmom Schindlerova lista, a samo ga je malen dio kritizrao zbog monotone priče i ukočene strukture. Socijalni realizam prikazan je iznimno plastično i jednostavno: priča nema humora ili akcije i samo prati dvoje djece koji su izgubile svoje roditelje i polako umiru od gladi i za koje nema sretnog završetka, čime definitivno ruši klišejizirano mišljenje da su svi animirani filmovi namijenjeni za djecu. Roger Ebert ga smatra jednim od najsnažnijih ratnih filmova te ga je 2000. uključio u svoj popis "Velikih filmova".[3]

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi - уреди | uredi kôd]