Gradsko kazalište Beli Manastir

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Gradsko kazalište Beli Manastir osnovano je 2006. godine nakon dva pokušaja ponovnog oživljavanja baranjske kazališne scene, koja je posljednji put djelovala u Šećerani sve do Domovinskog rata.

Osnivanje[uredi - уреди | uredi izvor]

Prvi pokušaji započeti su 2002. godine, kad je - pod vodstvom Zorana Hermana - izvedena predstava "Priviđenje" u sklopu tadašnjeg belomanastirskog Pučkog otvorenog učilišta, no grupa se zbog nedostatka potpore i financija ubrzo razlišla. Potom je u dogovoru s Centrom za kulturu Grada Belog Manastira, a na inicijativu Daniele Taslidžić, 1. travnja 2006. pokrenuta nova kazališna skupina, koja je 17. studenog iste godine izvela komediju "Kazališni sat". Voditelji tih dviju kazališnih skupina ujedinili su se i na osnivačkoj skupštini 8. prosinca 2006. osnovali udrugu Gradsko kazalište Beli Manastir, koja je upisana u službeni Registar udruga Republike Hrvatske 8. siječnja 2007. godine kao neprofitna udruga koja se bavi razvojem kulture i organizacijom i izvedbom kazališnih predstava i drugih kulturnih djelatnosti. Na skupštini je za predsjednicu izabrana Daniela Taslidžić (koja je glumila i završila školu glume u Ri-teatru, Rijeka), za dopredsjednika Zoran Herman (koji je 10 godina radio tehničke poslove u Gradskom kazalištu Komedija, Zagreb) i za tajnika Saša Bjelica.

Aktivnosti u 2007. godini[uredi - уреди | uredi izvor]

U 2007. godini Gradsko kazalište Beli Manastir odradilo je 7 parlaonica, dječiji igrokaz "Priča o vrijednostima", komediju "Prvi studenski dan" i božićnu dječiju predstavu "Gdje je nestao Božić?". Članovi Kazališta su te godine nastupali u Slatini, Belišću (na 29. kazališnom memorijalu), Ljutovu (Srbija), Belom Manastiru, Dardi, Kozarcu, Torjancima i Osijeku, a u Dardi su ugostili Amatersko kazalište Belišće s komedijom "Trač" te HKUD Ljutovo s komedijom "Daleko nam salaš" u Karancu, gdje su 16. studenog 2007. potpisali i dokument o međunarodnoj suradnji kazališnog prijateljstva. Saša Bjelica je kolovozu 2007. kao animator zabavljao goste turističkog kompleksa Solaris (Šibenik) svojim komičnim izvedbama i dijelovima iz predstave "Prvi studentski dan".

Članovi Kazališta su sudjelovali i na književnim večerima (Saša Šipek - Plavo sunce, Beli Manastir; Stipo Golubov - Glasno pričanje s ravnicom, Draž, Daniela Taslidžić - Gary, Osijek) i pri otvaranju izložbe ratnih fotografija Ivice Bele - "Sjećanja ’92", 17. ožujka obilježili su Svjetski dan kazališta za djecu i mlade, dok su u više navrata gostovali na Radio Baranji.

U suradnji s DVD-om Beli Manastir Kazalište je organiziralo parlaonicu povodom tragične smrti vatrogasaca na Kornatima pod nazivom "Drugo ime hrabrosti". Kazalište je posjetila i poznata zagrebačka glumica Vlasta Ramljak, održavši stručno teoretsko i praktično predavanje. Krajem godine (30. XII. 2007) Kazalište je u Karancu pobijedilo udrugu ZANTO u kvizu znanja "Mudraci".

Aktivnosti u 2008. godini[uredi - уреди | uredi izvor]

U 2008. godini Kazalište je održalo parlaonicu u Kozarcu, bilo na Šokačkom sijelu u Županji, izvelo predstave "Comic show" i "Prvi studentski dan" u Karancu i Čemincu, u Belišću gledalo narodnu operetu "Osveta" u izvedbi Gradskog amaterskog kazališta (GAK) Županja te u ožujku održalo prvu godišnju izvještajnu skupštinu. Trenutno se radi na povijesnoj komediji "Regina Pannonia", na izdavanju kazališnog godišnjaka te se očekuje skori i ponovni dolazak Vlaste Ramljak i Vlade Štefančića. Ove će se godine pripremiti drama "Preljub" i dječija predstava o higijeni za naručitelja Hrvatski crveni križ (Zagreb).

Suradnja s drugim udrugama[uredi - уреди | uredi izvor]

Gradsko kazalište Beli Manastir do sada je uspješno ostvarilo suradnje i partnerstva s Amaterskim kazalištem iz Belišća, Gradskim amaterskim kazalištem Županja, Baranjskim civilnom centrom (BRICC) iz Belog Manastira, Isusovačkom klasičnom gimnazijom iz Osijeka, Udrugom romskog prijateljstva "LUNA" iz Belog Manastira, udrugom ZANTO iz Karanca, Klubom mladih i međugeneracijske solidarnosti iz Kozarca, Turističkom zajednicom grada Pakraca, HKUD-om Ljutovo, Hrvatskim crvenim križem iz Zagreba i Belog Manastira i drugima.

Rad Kazališta medijski su pratili Slavonski dom, Radio Baranja, Večernji list, Radio Osijek, Glas Slavonije, portal www.baranja.net i Vinkovačka televizija.

Napomena[uredi - уреди | uredi izvor]

U Belom Manastiru, pri Centru za kulturu Grada Belog Manastira, djelovalo je jedno vrijeme i Gradsko kazalište BeMa. Zbog sličnosti naziva često je dolazilo do nesporazuma.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]