Francisco Rodríguez (bokser, rođen 1945)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Francisco Rodríguez
Biografski podaci
Rođenje 20. rujna 1945.
Venezuela Cumaná, Venezuela
Državljanstvo Venezuela venezuelansko
Supružnik Carmen Sabina Blondell
Boksačka karijera
Država  Venezuela
Visina 1.74 m
Kategorija papir, muha

Francisco Antonio Rodríguez Brito (Cumaná, 20. rujna 1945.) je umirovljeni venezuelanski boksač, najpoznatiji kao osvajač zlatne medalje u papir kategoriji na Olimpijadi 1968. u Mexicu. Tokom karijere je nosio nadimak "Morochito".

Svoje prvo zlato osvojio je na Panameričkih igrama 1967. godine, da bi sljedeće godine, pobjedom nad Koreancem Jeejem, osvojio i olimpijsko zlato. Na taj je način postao prvi predstavnik Venezuele sa zlatnom olimpijskom medaljom; usamljen na toj poziciji bio je sve do 2012. godine, kada je mačevalac Rubén Limardo u Londonu osvojio zlato u disciplini mač. Godine 1971. obranio je titulu na Panameričkim igrama. Na Olimpijadi 1972. godine je poražen u prvom krugu od strane Australca Dennisa Talbota. Amatersku karijeru završio je s 266 pobjeda i 4 poraza.

Nakon Olimpijskih igara, Rodríguez je potpisao profesionalni ugovor i trebao je krenuti u profesionalne vode, međutim to se nikada nije dogodilo. Naime, nakon što je pred njegovu majku, koju je odveo da pogleda jedan profesionalni boksački meč, pao krvavi štitnik za zube, ona ga je molila da odustane od boksa i on je ubrzo nakon toga otkazao ugovor.

Oženio se s Carmen Sabinom Blondell, s kojom ima šestero djece; njegova supruga ga je naučila čitati i pisati.