Rubén Limardo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Rubén Limardo
Rubén Limardo
Biografske informacije
Puno imeRubén Dario Limardo Gascón
Rođenje3. kolovoza 1985.
Venezuela Ciudad Bolívar, Venezuela
DržavljanstvoVenezuela venezuelansko
Visina1.75 m
Sportska karijera
Država Venezuela
Sportmačevanje
Disciplinemač
Ažurirano: 26. srpnja 2017.

Rubén Dario Limardo Gascón (Ciudad Bolívar, 3. kolovoza 1985.) je venezuelanski mačevalac, višestruki panamerički prvak i olimpijski pobjednik u mačevanju iz 2012. godine. Limardo je te godine postao tek drugi predatavnik Venezuele koji je osvojio zlato na Olimpijskim igrama, nakon boksača Francisca Rodrígueza, koji je zlato osvojio 1968. godine. Godine 2016., nosio je zastavu Venezuele na otvaranju Olimpijskih igara u Riju.

Mačevanjem se počeo baviti sa sedam godina, pod utjecajem ujaka, koji je taj sport otkrio u Mađarskoj. Karijeru je započeo kao dešnjak u floretu, međutim nakon ozljede je morao promijeniti i ruku i disciplinu, prešavši na mač. Nastupe na kontinentalnim prvenstvima započeo je dosta rano, a već je 2008. godine nastupio na svojim prvim Olimpijskim igrama, gdje je završio 23. u ukupnom poretku. U narednom je periodu nizao zlatne medalje na kontinentalnim natjecanjima, samo da bi 2012. godine u Londonu osvojio zlatnu medalju u muškom maču, postavši tako prvi latinoamerički pobjednik u mačevanju nakon Kubanca Ramóna Fonsta 1904. godine te tek drugi osvajač zlata za svoju zemlju.

Nakon tog uspjeha, nastavio je osvajati zlata na kontinentalnim prvenstvima, a na svjetskom prvenstvu 2013. godine osvojio je srebrnu medalju u istoj disciplini. Godine 2016., dobio je čast nositi zastavu svoje zemlje na otvaranju Olimpijskih igara.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]