Forli

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Forlì, Forlì-Cesena)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Forlì
Comune di Forlì
Piazza Saffi
Piazza Saffi
Koordinate: 44°14′N 12°03′E / 44.233°N 12.050°E / 44.233; 12.050
Država  Italija
Regija Emilia-Romagna
Provincija Forlì-Cesena (PN)
frazioni Bagnolo, Barisano, Branzolino, Bussecchio, Ca' Ossi, Carpena, Carpinello, Casemurate, Caserma, Castiglione, Cava, Collina, Coriano, Durazzanino, Fornò, Forniolo, Grisignano, Ladino, Magliano, Malmissole, Massa, Ospedaletto, Para, Pescaccia, Petrignone, Pianta, Pieve Acquedotto, Pievequinta, Poggio, Ponte Vico, Quattro, Ravaldino in Monte, Romiti, Roncadello, Ronco, Rotta, Rovere, San Giorgio, San Lorenzo in Noceto, San Martino in Strada, San Martino in Villafranca, San Tomé, San Varano, Vecchiazzano, Villafranca, Villagrappa, Villanova, Villa Rovere, Villa Selva
Vlast
 - Gradonačelnik Roberto Balzani (demokršćani)
Površina
 - Ukupna 228 km²
Visina 34
Stanovništvo (31. decembar 2009.)
 - Grad 116,864[1]
 - Gustoća 512.6 km²
Poštanski broj 47121-47122
Pozivni broj 0543
Službena stranica www.comune.forli.fc
Karta
Forlì is located in Italija
Forlì
Forlì
Piazza Saffi po danu

Forlì (latinski: Forum Livii) je grad i komuna u sjeverno talijanskoj regiji Emilia-Romagna, administrativno središte Provincije Forlì-Cesena. Grad leži na antičkoj cesti Via Emilia, okolica je bogat poljoprivredni kraj.[2] Forli je rodni grad historičara i arheologa Flavija Bionda, fizičara Geronima Mercurialija (1530. -1606.) i anatoma Giovannija Morgagnija (1682. - 1771.) osnivača urologije.

Centar Forlija Corso Mazzini

Geografske karakteristike[uredi - уреди | uredi izvor]

Forlì leži na 34 metara nadmorske visine, na jugoistočnom obodu Padske nizine, na desnoj obali rijeke Montone. Svega 12 km južnije uzdižu se prvi obronci Apenina (Castrocaro Terme), a 28 km jugoistočno Jadransko more (Cervia), tako da ima mediteransku klimu.

Forlì je udaljen od Rima 350 km, a od regionalnog središta Bolonje 70 km u pravcu jugoistoka, do Riminija ima 50.7 km, a do Ravenne 30 km.

Historija[uredi - уреди | uredi izvor]

Forli za antike[uredi - уреди | uredi izvor]

Kraj oko Forlija je ljudsko stanište još od paleolita, na nalazištu Ca' Belvedere brdo Poggiolo, pronađeno je kameno oruđe staro 800,000 godina.

Za Etrušćana to je bio kraj poznat kao "Ficline" (Figline), zemlja grnčara, keramika iz tog vremena zadržala je slavu sve do 16. vijeka. Današnji Forli kao Forum Livii, osnovali su Rimljani nakon što su pokorili posljednja galska plemena u tom kraju. Još i danas se vode polemike među historičarima kad je stvarno osnovan Forli, po jednima to je bilo negdje oko 188. pne. za vrijeme konzula Gaja Livija Salinatora, dok je po drugima to bilo ipak kasnije za vrijeme Gaja Julija Cezara.[3] U svakom slučaju grad se razvio nakon što je izgrađena slavna Via Emilia.

Za vrijeme rimskog građanskog rata između Gaja Marija i Sule 88. pne., - Forum Livii je razoren, obnovio ga je pretor Livius Clodius.[4]

Forli za srednjeg vijeka[uredi - уреди | uredi izvor]

Nakon propasti Zapadnog Rimskog carstva, Forli je bio dio odoakarovog kraljevstva a kasnije ostrogotskog kraljevstva. Od 6. vijeka do 751 godine, Forlì je bio dio bizantskog Ravenskog egzarhata. U to vrijeme grad je višekratno padao u ruke Langobarda - 665., 728. i 742. Na kraju je postao dio Papinske Države - 757, kao dio donacije Pipina Malog.[4] Od 9. vijeka Forlijom vladaju lokalni biskupi, tako da se vremenom razvio u slobodnu gradsku komunu - tipičnu za Italiju toga vremena. Komuna Forli postala je republika 889. kad su gradom vladali gibelini. Forli se 1241 priklonio caru Svetog rimskog carstva Fridrik II u borbi protiv pape Grgura IX.[3]Oni su mu pomogli da zauzne susjednu rivalsku Faenzu, za zahvalu dobili su pravo da stave na gradski grb hohenstaufenofskog carskog orla.[3]

Nakon pada Hohenstaufena 1257., vlast u Forliju preuzeo je bivši carski namjesnik Guido da Montefeltro, koji je u Forlì, primio sve gibelinske izbjeglice, jer je ostao posljednje gibelinsko uporište u Italiji u 13. vijeku.

Montefeltro je postao poznat kao vođa naroda ("capitano del popolo") i uspio voditi više uspješnih bitaka protiv udruženih gvelsko papinskih snaga; Bitka kod Ponte di San Proculo (15. juna 1275.)[5] , Bitka kod Civitella di Romagna (14. novembra 1276) i u maju 1282 Slijedeće godine gvelsko papinske snage opkolile su Forli, te gradski senat bio prisiljen prihvatiti papin ultimatum i protjerati Guida da Montefeltra. Ipak su vlast prepustili radije lokalnom kondotjeru Simoneu Mestaguerru nego izravnom papinom namjesniku. Od tad su pape formalno vladale Forlijem, uz pomoć lokalnih kondotjera i namjesnika.

Za vrijeme renesanse Forlijem je zavladala porodica Ordelaffi koji su se uspjeli odhrvati ambicijama papa da ponovno zavladaju gradom.

Forli u moderna vremena[uredi - уреди | uredi izvor]

Najpoznatiji Ordelaffi bio je Pino III Ordelaffi, koji je vladao Forlijem između 1466 - 1480. Pino je bio nemilosrdni vladar, koji je izgradio nove gradske zidine, puno građevina i bio pokrovitelj umjetnosti. Umro je sa 40 godina (sumnjalo se da je otrovan). U tom trenutku su Ordelaffi bili međusobno sukobljeni, tako da su sve više slabili. Na kraju je papa Siksto IV ponovno zavladao Forlijem i dao ga svom nećaku Gerolamu Riariju na upravljanje. Forlì su 1488 zauzeli milanski Viscontiji i vladali njime sve do 1499 kad je vladar postao sin pape Aleksandra VI Cesare Borgia, nakon njegove smrti 1507. Forli je ponovno pao pod papinsku vlast i ostao pod njom sve do modernih vremena, osim jednog kraćeg razdoblja između 1503. -1504. kad su gradom ponovno zavladali Ordelaffiji [3]

U junu 1796, za vrijeme Francuske revolucije, jakobinske snage zauzele su Forli, i sam Napoleon došao je u grad u 4. februaru 1797. regrutirati ljude za svoju Talijansku armiju.[3]Od 1860. Forli je dio novoosnovane Kraljevine Italija. Prvih godina nakon Prvog svjetskog rata 1920, svoju političku karijeru započeo je u Forliju Benito Mussolini koji je kasnije postao diktator Italije.

Porta Schiavonia (17. - 18. vijek

Gradske znamenitosti[uredi - уреди | uredi izvor]

Forlì je lijepi talijanski grad prepun historijskih građevina, ali je malo znan i slabo posjećen, jer se nalazi u blizini puno poznatijih i razvikanijih gradova koje turisti radije posjećuju (Ravenna, Rimini, Bologna, Ferrara)

U samom srcu grada nalazi se Piazza Saffi, sa spomenikom Aureliu Saffiju - političaru iz vremena pokreta za ujedinjenje Italije (Risorgimento). Na Piazza Saffi nalazi se i najpoznatiji sakralni objekt Forlija romanički samostan San Mercuriale (San Mercuriale je bio biskup Forlija u 5. vijeku), izgrađen od 1178 - 1180. U samostanskoj crkvi nalazi se grobnica Barbare Manfredi, rad renesansnog kipara Francesca di Simone Ferruccija (1437. - 1493). Drugi značajni vjerski objekt je dominikanski samostan San Giacomo Apostolo dei Domenicani iz 13. vijeka na južnoj periferiji grada.

Od svjetovnih građevina znane su Palazzo Hercolani, gotička Palazzo del Podestà iz 1460 i historicistička Palazzo delle Poste iz 19. vijeka na Piazza Saffi.

Privreda[uredi - уреди | uredi izvor]

Forlì je sjedište bogatog poljoprivrednog kraja sa dobro razvijenom metalnom (kućanski aparati) i tekstilnom industrijom (svila, viskoza, odjeća).

Gradovi prijatelji[uredi - уреди | uredi izvor]

Samostan San Mercuriale

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]