Felix von Luckner

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Felix von Luckner
Ilustracija.
Lični podaci
Rođenje 9. jun 1881. (1881-06-09) Dresden, Njemačko Carstvo
Smrt 13. april 1966. (dob: 84) Malmö, Švedska
Vojna karijera
Vjernost  Njemačko Carstvo
Ratovi i bitke Prvi svjetski rat
Komande SMS Seedler
Civilni život i rad

Grof Felix von Luckner (9. jun 1881 – 13. april 1966) bio je njemački mornarički oficir, poznat kao zapovjednik motornog jedrenjaka SMS Seedler sa kojim je u Prvom svjetskom ratu vodio krstarički rat protiv brodovlja Antante na svjetskim oceanima, te koji se proslavio time što za vrijeme svoje kampanje nije izazvao skoro nijednu ljudsku žrtvu.

Rođen je u plemićkoj porodici, kao pranuku Nicolasa Lucknera, znamenitog vojskovođe koji je zapovijedao francuskim snagama na samom početku Francuskih revolucionarnih ratova. Odmalena je bio sklon pustolovnom životu i željom za pomorskom karijerom, nasuprot porodici koja je inzistirala da se školuje za konjičkog oficira. Zbog toga je u dobi od 13 godina pobjegao od kuće te se zaposlio kao običan mornar na ruskom teretnom brodu Niobe. Nakon niza pustolovina se vratio u domovinu i počeo školovanje za kapetana. Godine 1910. se priključio carskoj mornarici kao oficir.

Nakon izbijanja Prvog svjetskog rata Luckner je služio na nekoliko brodova i sudjelovao u Bitci u Helgolandskom zalivu i bitci kod Jutlanda prije nego što mu je u januaru 1917. povjeren SMS Seeadler. Sa njim je do jula 1917. uspio zarobiti i potopiti 15 savezničkih teretnih brodova. Njegovu je kampanju prekinulo nasukavanje broda na pacifičkom atolu Maupihaa. Iako je nakon toga pokušao nastaviti rat, ubrzo je zarobljen. Zbog humanog postupanja prema neprijateljskim pomorcima je stekao veliko poštovanje.

Godine 1971. je o njemu u francusko-zapadnonjemačkoj produkciji snimljena TV-serija Graf Luckner, gdje je njegov lik tumačio Heinz Weiss.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]