Male mačke

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Felinae)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Male mačke
Jaguarundi (Puma yagouaroundi)
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Razred: Mammalia
Red: Carnivora
Porodica: Felidae
Potporodica: Felinae

Male mačke (Felinae) su potporodica porodice mačaka koja živi u svim dijelovima svijeta osim Australije i Antarktike. Mačke iz potporodice Felinae pojavile su se prije oko 10 milijuna godina i ostale su gotovo nepromijenjene u modernom razdoblju. Gubitak staništa i krivolov zbog krzna i tradicionalne medicine su im prijetnja za opstanak. O broju vrsta malih mačaka još se raspravlja, ali sumnja se da će nove vrste u ovoj skupini biti imenovane.

Opis[uredi | uredi kod]

Veličina im varira, od pume, koja je duga 1-2 metra i teška 36-103 kilograma, pa sve do pjegave mačke (duga 34-50 centimetara, a teška1,1 do 1,6 kilograma). Životni vijek im je 10-30 godina, ovisi o vrsti.

Imaju smanjene oči i ušne otvore prekrivene kožom. Zjenica im je uspravna, dok je u velikih mačaka kružna, baš kao i u ljudi. Na nosu imaju dio prekriven kožom, za razliku od velikih mačaka, u kojih je taj dio prekriven krznom.

Još jedna razlika između malih i velikih mačaka je struktura grla, koja im omogućuje da predu i riču. Ne mogu rikati kao velike mačke, jer kosti grla otvrdnu i približe se, pa mogu proizvoditi samo male vibracije. Umjesto toga, one mijauču, vrište i reže. Mogu presti samo kad izdišu, pa se predenje prekida kad mačka udiše.

Osjetila[uredi | uredi kod]

Sve imaju oštra osjetila, koja im pomažu da nađu i ulove plijen. Mogu otvoriti zjenice tri puta više nego ljudi i vidjeti u mraku šest puta bolje. Imaju sloj tkiva u očima zvan tapetum lucidum, koja odbija svjetlost natrag kroz mrežnicu i povećava količinu svjetlosti da mačka bolje vidi. To je uzrok sjaja u oku kod mačaka, koji se vidi noću, kada njihove oči izgledaju sjajno crvene ili zelene.

Sluh im je također jako važan. Svako uho kontrolira više od dvadeset mišića, pa se uši mogu micati neovisno jedno od drugog, pa jedno može biti istaknuto naprijed, a drugo natrag. Uši mogu brzo uhvatiti zvukove u svim smjerovima, uključujući i iza mačke. Mogu čuti ultrazvukove koje prave mali glodavci, pa im to pomaže da ih ulove.

Klasifikacija[uredi | uredi kod]

Ocelot
Pallasova mačka
Pirenejski ris
Karakal

Prema Wilsonu i Reederu ovako su klasificirane male mačke:

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Ostali projekti
U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Male mačke
Wikivrste imaju podatke o: Male mačke