Edip

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Edip i Sfinga

Edip (grčki Οιδιπους), heroj iz grčke mitologije, sin Laja, kralja Tebe i Jokaste. Prorokovano je da će ubiti svog oca i oženiti se sa majkom.

Pošto je njegovom ocu Laju prorečeno da će biti ubijen od svoga rođenoga sina i da će kraljicu uzeti za ženu, tri dana nakon rođenja sina, Laje je uzeo novorođenče i probušio mu i zavezao noge. Tako zavezanog, odnio ga je na jednu divlju planinu (Kitara) i tamo ga ostavio kod jednog pastira. Iz sažaljenja prema tom novorođenčetu, pastir ga daje svom prijatelju, koji je takođe bio pastir i čuvao stado kralja Poliba iz Korinta. Taj pastir ga donosi na dvor kralja Poliba i njegove žene Merope koji su ga kasnije adaptirali i po njegovim oteklim nogama je dobio ime «Oidipus». U Korintu je rastao bez ikakvog saznanja o njegovom porijeklu.

Jednog dana uputio se ka Delfskom proročanstvu ne bi li saznao istinu o sebi. Tamo mu je bilo prorečeno da će ubiti svoga oca i da će oženiti svoju majku. Ne znajući da mu to nisu pravi roditelji i zbog straha da ne učini neko zlo svojoj porodici, Edip napušta Korint i odlazi za Tebu. Na putu ka Tebi, na jednoj raskrsnici, susreće se sa Lajom koji je bio u pratnji svojih čuvara. Laje misleći da je Edip neki razbojnik, zabranjuje Edipu da prođe. Edip razbješnjen i ljutini ubija Laja i sve osim jednog od Lajevih pratioca. Sa time se ostvaruje jedno od dva proročanstva.

Pred ulazom u Tebu, Edip nailazi na Sfingu koja je terorisala stanovništvo Tebe i proždirala prolaznike koji nisu znali da riješe njene zagonetke. Ona je bila krilato čudovište sa ženskom glavom a tijelom lava. Sfinga je bila ćerka Tifona i Ehidne, jedne nimfe zmijskog oblika i majke svih čudovišta. Kada je Edip riješio njenu zagonetku, Sfinga se bacila u more i tako je Teba bila oslobođena od Sfinge.

Kao nagradu Edip je proglašen za nasljednika kralja Laja. Tako Edip postaje kralj od Tebe i dobiva kraljicu Jokastu, svoju majku, za ženu. Sa time se ispunjava i drugo proročanstvo.

Jokasta mu je rodila četvoro djece, prvo dva sina blizanca Etokle i Polinike, a zatim dvije kćerke, stariju Antigonu i mlađu Ismenu. Dugo godina su živjeli sretno i pravedno vladali Tebom, dok se jednog dana nije pojavila zaraza koju su bogovi poslali, a od koje nije bilo lijeka. Tebanci nezadovoljni obratili su se kralju za pomoć. Edip šalje brata od Jokaste, svog ujaka Kreona u Delfi, da sazna istinu o zarazi koja je harala Tebom. Proročanstvo iz Delfa objavljuje da treba da se pronađe ubica kralja Laja, i da se objelodani taj zločin, kako da bi se Teba oslobodila te zaraze koju su bogovi nametnuli.

Edip preuzima na sebe da otkrije taj zločin, i tako dolazi do saznanja da je on taj koji je ubio svoga oca kralja Laja i oženio svoju majku Jokastu. Kada je Jokasta to doznala odmah se objesila, a Edip je sam sebi iskopao oči. Kreon, brat Jokastin, postaje kralj od Tebe i protjeruje Edipa iz grada. Tako oslepljen, Edip u pratnji svoje starije kćerke Antigone, luta nekoliko godina po svijetu. Umire u Kolonu, svetoj šumi pored Atine.

Književnost

[uredi | uredi kod]

Sofokle je u više svojih tragedija opisao Edipa.

Psihologija

[uredi | uredi kod]

Sigmund Freud je svoj psihoanalitički fenomen nazvao po legendi, "Edipov kompleks".