Dvorac Tikveš

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Glavni tikveški dvorac
Lovački dvorac (ladanjska vila)

Dvorac Tikveš (Tikveški dvorac, Aleksandrov dvorac, Titov dvorac), kompleks građevina i uslužnih objekata s manjim, takozvanim lovačkim i glavnim dvorcem na području Parka prirode Kopački rit u Baranji, u općini Bilje, sjeveroistočno od naselja Bilje, na kraju županijske ceste Ž4055, blizu mjesta gdje se od te ceste odvaja nerazvrstana cesta prema Zlatnoj Gredi i lokalna cesta L44035 prema naselju Tikvešu.

Lovački dvorac[uredi - уреди | uredi kôd]

U dunavskom poloju podignut je u 19. stoljeću omanji jednokatni lovački dvorac u šumskom i lovačkom kompleksu Tikveš. Taj je dvorac najvjerojatnije dao izgraditi nadvojvoda Fridrich Habsburški. Do Prvog svjetskog rata služio je kao ljetnikovac, a ponajviše kao lovačka kuća.

Glavni tikveški dvorac[uredi - уреди | uredi kôd]

Glavni tikveški dvorac sagrađen je tridesetih godina 20. stoljeća za potrebe dinastije Karađorđevića u klasicističkom slogu sa secesijskim oznakama. Pročelje dvorca klasicistički je razigrano i obzidano fasadnom fugiranom opekom, dok su uglovi ožbukani imitacijom kamenih blokova. Dvorac se po etažama sastoji od podruma, prizemlja, prvog kata i tavana. Sredinom 20. stoljeća sagrađeno je nekoliko zgrada i uslužnih objekata.

Poslije Drugog svjetskog rata u dvorac je dolazio tadašnji jugoslovenski predsjednik Josip Broz Tito, ugošćujući u njemu svjetske državnike i vodio ih u lov.

Đorđe Karađorđević[uredi - уреди | uredi kôd]

Nakon hapšenja 1925. godine princ Đorđe Karađorđević interniran je na kraljevsko dobro Belje u Baranji, gdje je u tom dvorcu, pod žandarmskom stražom, držan u izolaciji godinu dana. Poslije je prebačen u Toponicu kod Niša, lječilište za duševno oboljele, u kome je u izolaciji držan sve dok ga Nijemci nisu oslobodili 1941. godine.

Devastacija i obnova[uredi - уреди | uredi kôd]

U vrijeme Domovinskog rata dvorac je opljačkan i devastiran. Danas je obnovljen i pripremljen za turističku namjenu. Nalazi se pod upravom Javne ustanove Park priprode Kopački rit. Postaće hotel visoke kategorije s tri zvjezdice, a ujedno će biti konzerviran. Prema planovima za adaptaciju, u desnom krilu prizemlja biće stalni izložbeni prostor (muzej). Stari, lovački ili ladanjski dvorac (kako se nazivao u prošlosti) obnoviće se u postojećim gabaritima kao depandansa glavnog dvorca.

Fotogalerija[uredi - уреди | uredi kôd]

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]