Donji Šarampov

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Donji Šarampov
Donji Šarampov na mapi Hrvatske
Donji Šarampov
Donji Šarampov
Donji Šarampov na karti Hrvatske
Županija Zagrebačka županija
Općina/Grad Ivanić-Grad
Mikroregija Moslavina
Površina 32,15 km²
Nadmorska visina 95 m
Geografske koordinate
 - z. š. 45.7 N
 - z. d. 16.417 E
Stanovništvo - - - - - - -(2001 / 2011 / 2021)
 - Ukupno 656
 - Gustoća 20,40 st./km²
Pošta 10310 Ivanić-Grad
Pozivni broj +385(0)1
Autooznaka ZG

Donji Šarampov je gradsko naselje Grada Ivanić-Grada. Nalazi se u Zagrebačkoj županiji.

Zemljopis[uredi | uredi kod]

Donji Šarampov se nalazi u jugoistočnom dijelu Ivanić-Grada, na području sjeverozapadne Moslavine na nizinskom terenu koji sa zapada omeđuje rijeka Lonja, a sa sjevera željeznička pruga Zagreb - Vinkovci, te s juga autocesta Zagreb - Lipovac. Naselje se razvilo dvjestotinjak metara od strogog centra Ivanić-Grada ulicom Stjepana Majdeka dužine tri kilometra te je razgranato s nekoliko sporednih cesta i ulica. Samo naselje se sastoji od nekoliko samozvanih dijelova kao što su: Kosnica, Cepetari, Jajčani…

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Prema popisu iz 2001. godine ima 656 stanovnika.

Povijest[uredi | uredi kod]

Građenjem nove utvrde u sklopu sustava Vojne krajine na mjestu današnjega Ivanić-Grada polovicom 16. stoljeća uz kanal sa jugoistočne strane ivanićke tvrđe nastalo je naselje Donji Šarampov koje je bilo prvi štit pred Turcima. Naselje je dobilo ime od mađarske riječi „sorompo“ što na hrvatskom jeziku znači jarak. Donji Šarampov pripada pod krajišku vojnu organizaciju, a crkveno župi Svetog Petra u Ivaniću gdje pripada i dan danas. Prvo stanovništvo su činili Hrvati predavci koji su izbjegli iz područja što su ga osvojili Turci, te Hrvati iz Posavine i Polonja. Ukidanjem Varaždinske krajine 8. lipnja 1871 Ivanić dolazi pod građansku vlast Hrvatske i dobiva status grada, a Donji Šarampov je vezan na općinu Kloštar Ivanić sve do pedesetih godina 20. st. kada ulazi u Općinu Ivanić-Grad, a devedesetih godina 20 st. novim ustrojem u Hrvatskoj, postaje gradsko naselje Grada Ivanić-Grada.

Gospodarstvo[uredi | uredi kod]

Na prostoru samog naselja Donji Šarampov nalaze se ležišta nafte i prirodnoga plina, a južno od željezničke pruge Zagreb - Vinkovci u osnivanju je poslovno-stambena zona.

Kultura[uredi | uredi kod]

  • DVD Donji Šarampov
  • Društvo žena Donji Šarampov

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]