Greda Breška

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Greda Breška
Greda Breška na mapi Hrvatske
Greda Breška
Greda Breška
Greda Breška na karti Hrvatske
Županija Zagrebačka županija
Općina/Grad Ivanić-Grad
Površina 2,81 km²
Nadmorska visina 105 m
Geografske koordinate
 - z. š. 45.703 N
 - z. d. 16.349 E
Stanovništvo - - - - - - -(2001 / 2011 / 2021)
 - Ukupno 165
 - Gustoća 58,72 st./km²
Pošta 10310 Ivanić-Grad
Pozivni broj +385(0)1
Autooznaka ZG

Greda Breška je gradsko naselje Grada Ivanić-Grada. Nalazi se u Zagrebačkoj županiji.

Zemljopis[uredi | uredi kod]

Greda Breška je malo mjesto smješteno na nizinskom terenu zapadno od Ivanić-Grada, između autoceste Zagreb - Lipovac i županijske ceste prema Posavskim Bregima i rijeci Savi. Razvilo se uz obalu potoka Mrtvečina i uz prilazne putove. Pripada mu zaselak Kutrinec.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Prema popisu iz 2001. godine ima 165 stanovnika.

Povijest[uredi | uredi kod]

Naselje je postajalo i prije turskih osvajanja kao dio posjeda zagrebačkog biskupa pod imenom Greda. U drugoj polovici 16. stoljeća zbog najezde turaka stanovnici sele prema zapadu. Godine 1594. godine dio stanovnika se vrača u Gredu, a doseljavaju se i novi iz Polonja i Posavine. Godine 1780. u Gredi je bilo 459 stanovnika što je najviše u njenoj povijesti. Od godine 1900. Greda se iskazuje po danjašnjem imenu Greda Breška. Greda Breška crkveno pripada župi Svetog Maksimilijana u Posavskim Bregima. Do pedesetih godina 20. st. Greda Breška je u sastavu kotara Dugo Selo, općine Posavski Bregi koja je tadašnjim ustrojem ukinuta, te se „utapa“ u općinu Ivanić-Grad. Devedesetih godina 20 st. novim ustrojem u Hrvatskoj, Greda Breška postaje gradsko naselje Grada Ivanić-Grada.

Gospodarstvo[uredi | uredi kod]

Na prostoru mjesta nema industrije već se stanovništvo uglavnom bavi poljoprivredom, te ima nekoliko uzgajivača autohtone pasmine Posavskog konja.

Zanimljivosti[uredi | uredi kod]

Povjesni i tradicionalni stil ovog mjesta satkan je djelom Gredske ulice uz potok Mrtvečina gdje je potez drvenih prizemnica te jedna drvena jednokatnica s hrvatskim uglom što čini 40% njegova građevinskog fonda.

Krajem 19. stoljeća te početkom 20. stoljeća domaćinstva su bila formirana kao seoske zajednice. Najveća seoska zajednica bila je obitelji Rošin, tako da danas u mjestu ima najviše prezimena: Rošin, Rošin-Petrinec, Rošin-Grget, Rošin-Šiprag

Svetkovine i događanja[uredi | uredi kod]

U mjestu je poklonac (kapelica) Svete Ane pa se 26. srpnja veliko pučko slavlje povodom Svete Ane zaštitnice mjesta.

U društvenom domu organiziraju se svadbene svečanosti, rođendani, seoske i vatrogasne zabave, a za Svetog Nikolu mještani organiziraju priredbu dolazaka Svetog Nikole s darovima, te se prikazuje igrokaz.

Kultura[uredi | uredi kod]

  • DVD Greda Breška
  • Društvo žena Greda Breška
  • Udruga Mladih Breška Greda

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]