Greda Breška

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Greda Breška
Greda Breška is located in Hrvatska
Greda Breška
Greda Breška
Greda Breška na karti Hrvatske
Županija Zagrebačka županija
Općina/Grad Ivanić-Grad
Površina 2,81 km²
Nadmorska visina 105 m
Geografske koordinate
 - z. š. 45.703 N
 - z. d. 16.349 E
Stanovništvo (2001 / 2011)
 - Ukupno 165
 - Gustoća 58,72 st./km²
Pošta 10310 Ivanić-Grad
Pozivni broj +385(0)1
Autooznaka ZG

Greda Breška je gradsko naselje Grada Ivanić-Grada. Nalazi se u Zagrebačkoj županiji.

Zemljopis[uredi - уреди | uredi izvor]

Greda Breška je malo mjesto smješteno na nizinskom terenu zapadno od Ivanić-Grada, između autoceste Zagreb - Lipovac i županijske ceste prema Posavskim Bregima i rijeci Savi. Razvilo se uz obalu potoka Mrtvečina i uz prilazne putove. Pripada mu zaselak Kutrinec.

Stanovništvo[uredi - уреди | uredi izvor]

Prema popisu iz 2001. godine ima 165 stanovnika.

Povijest[uredi - уреди | uredi izvor]

Naselje je postajalo i prije turskih osvajanja kao dio posjeda zagrebačkog biskupa pod imenom Greda. U drugoj polovici 16. stoljeća zbog najezde turaka stanovnici sele prema zapadu. Godine 1594. godine dio stanovnika se vrača u Gredu, a doseljavaju se i novi iz Polonja i Posavine. Godine 1780. u Gredi je bilo 459 stanovnika što je najviše u njenoj povijesti. Od godine 1900. Greda se iskazuje po danjašnjem imenu Greda Breška. Greda Breška crkveno pripada župi Svetog Maksimilijana u Posavskim Bregima. Do pedesetih godina 20. st. Greda Breška je u sastavu kotara Dugo Selo, općine Posavski Bregi koja je tadašnjim ustrojem ukinuta, te se „utapa“ u općinu Ivanić-Grad. Devedesetih godina 20 st. novim ustrojem u Hrvatskoj, Greda Breška postaje gradsko naselje Grada Ivanić-Grada.

Gospodarstvo[uredi - уреди | uredi izvor]

Na prostoru mjesta nema industrije već se stanovništvo uglavnom bavi poljoprivredom, te ima nekoliko uzgajivača autohtone pasmine Posavskog konja.

Zanimljivosti[uredi - уреди | uredi izvor]

Povjesni i tradicionalni stil ovog mjesta satkan je djelom Gredske ulice uz potok Mrtvečina gdje je potez drvenih prizemnica te jedna drvena jednokatnica s hrvatskim uglom što čini 40% njegova građevinskog fonda.

Krajem 19. stoljeća te početkom 20. stoljeća domaćinstva su bila formirana kao seoske zajednice. Najveća seoska zajednica bila je obitelji Rošin, tako da danas u mjestu ima najviše prezimena: Rošin, Rošin-Petrinec, Rošin-Grget, Rošin-Šiprag

Svetkovine i događanja[uredi - уреди | uredi izvor]

U mjestu je poklonac (kapelica) Svete Ane pa se 26. srpnja veliko pučko slavlje povodom Svete Ane zaštitnice mjesta.

U društvenom domu organiziraju se svadbene svečanosti, rođendani, seoske i vatrogasne zabave, a za Svetog Nikolu mještani organiziraju priredbu dolazaka Svetog Nikole s darovima, te se prikazuje igrokaz.

Kultura[uredi - уреди | uredi izvor]

  • DVD Greda Breška
  • Društvo žena Greda Breška
  • Udruga Mladih Breška Greda

Vanjske poveznice[uredi - уреди | uredi izvor]