Dojran

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Vidi takođe: Novi Dojran, Stari Dojran, i Opština Dojran
Dojran
Дојран
grad
Dojran na mapi Severne Makedonije
Dojran
Dojran
Koordinate: 41°10′45″N 22°43′29″E / 41.1792°N 22.7247°E / 41.1792; 22.7247
DržavaMakedonija

Dojran (makedonski: Дојран [ˈdɔjran]) je bio grad na zapadnoj obali Dojranskog jezera u jugoistočnom dijelu Sjeverne Makedonije.

Danas je to skupni naziv za dva sela na području porušenog grada: Novi Dojran (Нов Дојран), naseljeno od kraja Prvog do Drugog svjetskog rata, i Stari Dojran (Стар Дојран), koje sadrži jednako stare ruševine i nedavne gradnje, posebno hotele, odmarališta i restorane. Dojran je udaljen 170 kilometara od Skoplja, 59 kilometara od Strumice i oko 30 kilometara od Đevđelije. Najbliže zračne luke su Međunarodna zračna luka Solun i Zračna luka Skoplje. Stari grad Dojran potpuno je uništen tijekom Prvog svjetskog rata, a moderna sela nastala su nakon Drugog svjetskog rata.

Historija[uredi | uredi kod]

Zvono za uzbunu u jednom skloništu na Dorjanskom frontu

Dojran je bilo staro naseljeno mjesto naseljen u prapovijesti, a prvi pisani zapis o gradu Doberus (Δόβηρος) je u 5. vijeku pne., kada je grčki historičar Herodot pisao o Pajoncima, drevnom tračko-ilirskom narodu, koji su započeli i proširili grad. Herodot bilježi kako su Pajonci živjeli u naseljima dostupnim samo čamcima, naseljima koja i danas postoje na zapadnoj i sjevernoj obali Dojranskog jezera, između zone trske i samog jezera. Ekonomija Dojrana je oduvijek prvenstveno ovisilo o ribarstvu, a uspjeh u tome se pripisuje tradicionalnom drevnom načinu ribarenja kojim su se služili ribari. Dojran je bio sjedište rimokatoličkog biskupa sve dok ga nije osvojilo Osmansko Carstvo. Nakon toga je služio kao titularno sjedište.

Za vrijeme osmanske vladavine Dojran – također poznat kao Toyran – razvijao se prema turskom modelu islamskog grada. Gornji dio je bio pod jakim turskim utjecajem, sa uskim ulicama, dok je donji dio zadržao svoje makedonske korijene, ispresijecan širokim ulicama i modernim javnim zgradama. Kuće su obično bile dvokatnice, amfiteatralno raspoređene, sa pogledom na jezero. Stil arhitekture bio je toliko sličan onom u Solunu, tako da je Dojran postao poznat kao „Mali Solun” (Mал Солун). Čaršija, u blizini Dojranskog jezera, imala je tristo dućana i zanatskih radionica. Tu su se nastanili mnogi turski uglednici nakon što su bili impresionirani ljepotom grada.

Dojran je bio sjevernomakedonski dio bivše općine Doyuran, koja je 1913. godine podijeljena prema novim granicama stvorenim između grčke Makedonije i tadašnje južne Kraljevine Srbije.

Prvi svjetski rat razorio je grad fizički i ekonomski, uništavajući mnoge spomenike kulture i ribarstvo. Stanovništvo je bilo prisiljeno napustiti grad kako bi pobjeglo od bombardiranja. Nakon rata stanovništvo je se vratilo i formiralo Novi Dojran. Danas se na dva sela gleda kao na jedan grad iako se većina novih zgrada nalazi u Starom Dojranu, a posvećene su privlačenju turizma. Stari grad je imao 5.000 stanovnika, dok su pod kontrolom grada bila susjedna sela i sa njima gradska populacija je iznosila 30.000 ljudi.

Povezano[uredi | uredi kod]