Damjan od Resnika

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Damjan od Resnika u beogradskom klubu Žica 2010. godine.

Damjan od Resnika je muzički projekat osnovan 2009. godine u Beogradu. Pre toga je pevač pod tim umetničkim imenom objavljivao demo snimke.[1]

Damjan od Resnika je deo nove srpske scene okupljene u zgradi BIGZ-a. Damjanova muzika predstavlja spoj ambijentalne muzike i psihodeličnog rocka, sa primesama drugih pravaca poput regea i popa.

Biografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Damjan Pavlica, pevač, gitarista i tekstopisac, od 2004. godine snima demo snimke u kućnim uslovima[2], od kojih su najpoznatiji Fini mladi ljudi i Besplatna pesma.[3] 2009. godine oformljuje bend Damjan od Resnika, čiji su stalni članovi:

 • Damjan Pavlica - gitara, vokal
 • Ivana Blažević - violina, vokal
 • Miloš Bakalović - bubanj, udaraljke
 • Nemanja Jovanović - bas, harmonika

Pored njih, u projektu učestvuje i gomila gostujućih muzičara koji se često smenjuju na svirkama.

Diskografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Damjan je neke od demo snimaka objavio na kompilacijima "Rokanje Nikad nije stalo" (Neradnik, 2005) [4] i "Zgrada je živa!" (Manekeni Bigza, 2009) [5].

Pored vatre (2011)[uredi - уреди | uredi izvor]

Omot prvog albuma "Pored vatre".

Damjan od Resnika 2011. godine objavljuje prvi studijski album "Pored vatre", koji karakteriše akustičan zvuk, muško-ženski dvoglasi, mnoštvo živih instrumenata (violina, kontrabas, gitara, harmonika, gusle, didžeridu…) i sirova produkcija, bez mnogo efekta.[6] Na albumu se nalaze sledeće numere:

 1. Uspavanka za Iskru
 2. Noć pod nebom
 3. Mlade mame
 4. Bez poverenja
 5. Zastor
 6. Poznanja
 7. Negde
 8. Fini mladi ljudi
 9. Moja država
 10. Sunce sija u našem kraju
 11. Položaj čoveka
 12. Znam taj dan
 13. Uspavanka za Iskru (rmx)

Album je sniman 2010/2011. u Resničkoj Laboratoriji Zvuka (RLZ), a u snimanju je učestvovalo petnaestak muzičara, među kojima su: Boris Tasev (harmonika), Miloš Bosnić (kontrabas), Nenad Đorđević (klarinet, bas), Bojan Čop (gitara, usna harmonika), Uroš Pejčić (gitara, gusle), Todor Rosić (perkusije, drombulje, didžeridu) i drugi.

Prema oceni muzičkog fanzina Terapija.net, "više od polovice albuma je dosadno i vrlo patetično", a izdvajaju se "dvije odlične pjesme": Mlade mame i "protestna himna" Moja država.[7]

Protiv tebe (2012)[uredi - уреди | uredi izvor]

Naslovnica drugog albuma "Protiv tebe!"

2012. godine Damjan od Resnika je objavio drugi studijski album "Protiv tebe", koji karakteriše tvđi električni zvuk. Na albumu se nalaze sljedeće pjesme:

 1. Mali
 2. 1994
 3. Ekumena
 4. Jebeni grad
 5. Moje vreme prošlo
 6. Obnova i izgradnja
 7. Ona živi na rubu
 8. Trag
 9. Pevam
 10. Sloboda
 11. Vasiona

Album je sniman tokom 2011/2012. u studiju RLZ u Resniku, a sve pesme je odsvirao, otpevao i producirao Damjan Pavlica.[8] Izdavač u Srbiji je Fairshare, a u Hrvatskoj nezavisna izdavačka kuća Slušaj najglasnije.[9]

Prema oceni muzičkog fanzina Terapija.net, album Protiv tebe "ne samo da je potpuno drugačiji, nego je i jedno od boljih ostvarenja ovogodišnje ex-Yu scene".[10]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Vidi još[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]