Crna Mlaka

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Crna Mlaka
Crna Mlaka na karti Hrvatske
Crna Mlaka
Crna Mlaka
Crna Mlaka na karti Hrvatske
Regija Sjeverozapadna Hrvatska
Županija Zagrebačka županija
Općina/Grad Jastrebarsko
Najbliži (veći) grad Jastrebarsko
Površina 11.80 km²
Nadmorska visina 90 m
Geografske koordinate
 - z. š. 45.66 N
 - z. d. 15.60 E
Stanovništvo (2001 / 2011)
 - Ukupno 42
 - Gustoća 3.56 st./km²
 - Broj domaćinstava 20
Pošta 10450 Jastrebarsko
Pozivni broj +385(0)1
Autooznaka ZG

Crna Mlaka je naseljeno mjesto u Republici Hrvatskoj u Zagrebačkoj županiji. Administrativno je u sastavu Jastrebarskog. Naselje se proteže na površini od 11,80 km².

Stanovništvo[uredi - уреди | uredi kôd]

Prema zadnjem popisu stanovništva iz 2001. godine Crna Mlaka broji 42 stanovnika koji žive u 20 kućanstava. Gustoća naseljenosti iznosi 3,56 st./km².

Kretanje broja stanovnika 1857.-2001.[1]


Napomena: Iskazuje se od 1880. U 1910. i 1921. podaci su sadržani u naselju Donja Zdenčina, općina Klinča Sela. Do 1948. iskazivano kao dio naselja.
Patka njorka Aythya nyroca
Žuta čaplja Ardeola ralloides
Velika carska šljuka (evroazijski vijun - Numenius arquata)
Crna roda Ciconia nigra

Ramsarsko područje[uredi - уреди | uredi kôd]

Među 5 Ramsarskih mjesta u Hrvatskoj su i Ribnjaci Crna Mlaka, proglašeni 2.11.1992. god. pod brojem 582.[2] Površina područja je 756 ha.

Crna Mlaka je kompleks šaranskih ribnjaka i šume koja je vrlo važna za uzgoj, ishranu i stajanje brojnih vrsta ptica močvarica. Aluvijalno močvarno područje uz donji dio rijeke Kupe i njenih pritoka okruženo je jednim od najvećih kompleksa aluvijalnih hrastovih šuma u Evropi. Močvarne površine i periferni dijelovi ribnjaka obrasli su vrbom rakitom, trskom, rogozom i sitom, a vodene površine prekriva lopoč, lokvanj i orašac. Ribnjaci, sa svojom prostranom vodenom površinom, močvarnom vegetacijom i bogatim resursima hrane, važno su stanište za ptice stanarice, gnjezdarice, odmorište za preletnice i važna stanica u ekološkoj mreži (230 vrsta ptica, od kojih je 98 vrsta vezano za vodena staništa, a 74 za šumu). Patka njorka (Aythya nyroca) se nalazi u međunarodno značajnom broju, a tokom ljeta i rane jeseni najveće okupljalište te vrste pataka u srednjoj Europi je upravo Crna Mlaka – okupi ih se i do 5.000. Tu su i brojne nacionalno ugrožene vrste i vrste od evropskog interesa, kao što su čaplja (Ardeola ralloides), velika carska šljuka (evroazijski vijun - Numenius arquata), orao štekavac, kormoran, crna roda, gnjurac, razne vrste pataka i druge.[3]

Posebni rezervat prirode[uredi - уреди | uredi kôd]

U državnim okvirima, Crna Mlaka najvažnije je zaštićeno područje u Zagrebačkoj županiji, kategorija Posebni rezervat prirode, od 1980. god. U središtu samog rezervata nalazi se uređen park s brojnim biljkama, okružen šaranskim ribnjacima. U tom parku nalazi se i već dvorac Zwilling.[4]

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]