Celofisoidi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Celofisoidi
Profil vrste Coelophysis bauri
Status zaštite

Status zaštite: Izumrli ({{{kada}}}) (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Reptilia
Nadred: Dinosauria
Red: Saurischia
Podred: Theropoda
Natporodica: Coelophysoidea
Nopcsa, 1928.
Sinonimi

Celofisoidi (lat. Coelophysoidea) su bili česti dinosauri iz perioda kasnog trijasa i rane jure.

Geografski su bili vrlo rasprostranjeni i vjerojatno su nastanjivali sve kontinente. Svi su bili vitki mesožderi nalik na celurosaure, sa kojima su se isprva klasificirali, a neke vrste su imale krhke krijeste na glavi. Bili su dugi između 1 i 6 m. Nije poznato čime su bili izvana pokriveni, pa su ih umjetnici prikazivali ili sa perjem ili sa krljuštima. Neke vrste su možda živjele u čoporima, budući da je na nekim mjestima pronađen veliki broj jedinki.

Najbolji primjeri celofisoida su Coelophysis, Procompsognathus i Liliensternus. Većina dinosaura koji su se prije svrstavali u takson "Podokesauridae" sada se svrstavaju u celofisoide.

Klasifikacija

[uredi | uredi kod]

Unatoč svojoj vrlo ranoj pojavi u fosilnim nalazima, celofisoidi imaju veliki broj osobina koje ih razlikuju od primitivnih teropoda. Među najupadljivijima od tih osobina je način na koji su dvije kosti gornje čeljusti vezane, pa je gornja čeljust pokretljiva i sa velikim razmakom između zuba u te dvije kosti.

Glavni predmet neslaganja među ekspertima za teropode je to da li su celofisoidi dijelili novijeg pretka sa ceratosaurima (sensu stricto) nego što su ceratosauri sa drugim teropodima. Većina novijih analiza ukazuje na zadnji slučaj, tj. da Coelophysoidea ne formira prirodnu grupu sa ceratosaurima. Slično tome, iako su se dilofosauridi tradicionalno svrstavali u Coelophysoidea, istraživanja objavljena u kasnim 2000-im pokazuju da su možda u bližem srodstvu sa tetanurima.[1]

Taksonomija

[uredi | uredi kod]
Megapnosaurus
Gojirasaurus

Izvori

[uredi | uredi kod]
  1. Smith, N.D., Makovicky, P.J., Pol, D., Hammer, W.R., and Currie, P.J. (2007). "The dinosaurs of the Early Jurassic Hanson Formation of the Central Transantarctic Mountains: Phylogenetic review and synthesis." In Cooper, A.K. and Raymond, C.R. et al. (eds.), Antarctica: A Keystone in a Changing World––Online Proceedings of the 10th ISAES, USGS Open-File Report 2007-1047, Short Research Paper 003, 5 p.; doi:10.3133/of2007-1047.srp003.
  • Rauhut and Hungerbuhler (2000). "A review of European Triassic theropods." Gaia, 15: 75-88.
  • Tykoski, R. S. (2005). "Anatomy, Ontogeny, and Phylogeny of Coelophysoid Theropods." Ph. D dissertation.
  • Yates, A.M., 2006 (for 2005). "A new theropod dinosaur from the Early Jurassic of South Africa and its implications for the early evolution of theropods." Palaeontologia Africana, 41: 105-122.

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]