CARNet

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

CARNet je ustanova čiji je potpuni naziv Hrvatska akademska i istraživačka mreža. Naziv CARNet je kratica nastala od engleske varijante imena, koje glasi Croatian Academic and Research Network, po ugledu na slične ustanove u Europi.

Povijest CARNeta[uredi | uredi kod]

CARNet je svoje djelovanje započeo u rujnu 1991. godine kao projekt nastao pod pokroviteljstvom tadašnjeg Ministarstva znanosti i tehnologije, današnjeg Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Uspostavljen je kao ustanova 17. listopada 1995. te od tada djeluje na području implementacije i promocije informacijskih i komunikacijskih tehnologija.

Aktivnosti CARNeta[uredi | uredi kod]

Glavna aktivnost CARNeta je uspostava napredne računalno-komunikacijske infrastrukture pod nazivom CARNet mreža koja ima za cilj povezivanje svih ustanova i pojedinačnih korisnika iz područja znanosti, obrazovanja i športa na CARNet mrežu te time i na globalnu mrežu Internet. Osim toga, CARNet kroz niz drugih aktivnosti i projekata upravlja vršnim domenskim prostorom u Hrvatskoj (.hr domenski prostor), nudi svojim korisnicima niz informacijskih servisa, vrši različite vrste informatičkog obrazovanja te sa svojim partnerima sudjeluje u velikom broju različitih projekata.

CARNet je također i ISP (pružatelj Internet usluga) za akademsku zajednicu (profesori, studenti, itd.), ali i za obrazovni sustav Republike Hrvatske (učitelji, nastavnici, školsko osoblje i učenici). CARNet održava sve potrebne servise i usluge kao što to i svaki drugi ISP radi, npr. poslužitelj Internet grupa (News server - NNTP), IRC poslužitelj, FTP poslužitelj, poslužitelj poštanskih liste. Također sudjeluje u izgradnji autentikacijskog i autorizacijskog sustava za obrazovnu zajednicu Republike Hrvatske kroz AAI@EduHr projekt, koji radi na principu distribuiranih LDAP imenika, PGP ključeva, i sl..

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Službene stranice ustanove CARNet