Brod bolnica

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
USNS Mercy, brod bolnica SAD-a

Brod bolnica je brod koji prvenstveno služi kao objekt za medicinsko zbrinjavanje ili bolnica. S obzirom da se najčešće koriste u blizini ratnih područja, većina takvih brodova je u vlasništvu oružanih snaga ili ratnih mornarica[1]. Gađanje brodova bolnica je ratni zločin.

Haaška Konvencija[uredi - уреди | uredi izvor]

Brodovi bolnice su zaštićeni Haaškim konvencijama iz 1899. i 1907. Članak 4. Konvencije X. postavlja slijedeća ograničenja koja se odnose na brod bolnicu:

  • Brod mora biti vidljivo označen i osvijetljen kao brod bolnica
  • Brod bolnica mora pružati medicinsku pomoć ranjenim osobama bez obzira na državnu pripadnost
  • Brod bolnica se ne smije koristiti u bilo koju vojnu svrhu
  • Brodovi bolnice ne smiju ometati ili spriječavati borbene brodove
  • Suprotstavljene strane mogu pregledati bilo koji brod bolnicu radi istrage kršenja prethodno nabrojanih ograničenja

Ako je neko od tih ograničenja prekršeno, brod se može smatrati protivničkim ratnim brodom i može ga se "zakonski" napasti. Međutim, hotimično gađanje ili potapanje broda bolnice smatra se ratnim zločinom.

Pravni status[uredi - уреди | uredi izvor]

Suvremeni brodovi bolnice na sebi imaju velike crvene križeve ili crvene polumjesece kako bi istakli da su zaštićeni Ženevskom konvencijom i Međunarodnim humanitarnim pravom. Ipak, povijest pokazuje da ni propisno označeni brodovi nisu sasvim sigurni: 14. svibnja 1943. japanska podmornica je potopila australski brod bolnicu Centaur, 26. studenog 1943. američki bombarder B-24 je teško oštetio japanski brod bolnicu Buenosuairesu-maru (preživjela posada je, na još uvijek plutajućem brodu, je, čekajući spašavanje, doživjela napad strojnicom iz drugog bombardera B-24), a 18. studenog 1944. britanski lovci bombarderi su u Puli potopili njemački brod bolnicu Tübingen.[2][3] Osim toga, u britanskom zračnom napadu 1945. potopljen je njemački brod bolnica Deutschland pri čemu je puno života izgubljeno.

Naoružani brodovi su po međunarodnom pravu izuzeti od zaštite kao brodovi bolnice.[4]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]