Branko Ružić (političar)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Branko Ružić
Branko Ružić (političar)

Branko Ružić

Biografija
Datum rođenja 14. decembar 1975.
Mesto rođenja Zemun, Beograd (Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija SFRJ)
Državljanstvo Srbija Srbija
Narodnost Srpska
Veroispovest Ateista
Politička partija Socijalistička partija Srbije
Mandat(i)
Ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije
avgust 2013. — 2014.

Branko Ružić (14. decembar 1975, u Zemun) je srpski političar, ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Srbije, bivši ministar bez portfelja zadužen za Evropske inegracije u Vladi Republike Srbije i član Socijalističke partije Srbije.

Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka, smer za međunarodne odnose, gde je u periodu od 1996. do 1999. godine na Fakultetu političkih nauka obavljao funkciju prodekana studenta.

U sazivu Narodne skupštine Republike Srbije od 2008. do 2012. godine je narodni poslanik i predsednik Poslaničke grupe SPS-JS, kao i član stalne delegacije Narodne skupštine Republike Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, gde je bio član Političkog komiteta i član Komiteta za ljudska prava[1].

Od marta 2001. do decembra 2002. godine obavljao je funkciju portparola SPS. U periodu od aprila 2000. do decembra 2002. godine bio je predsednik omladine Socijalističke partije Srbije. Od januara 2001. do decembra 2003. godine bio je poslanik u Republičkom parlamentu.

Od 2004. do 2006. godine poslanik u parlamentu Državne zajednice Srbija i Crna Gora. Od marta 2004. godine član je Odbora za evropske integracije Skupštine Državne zajednice Srbija i Crna Gora i član Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu od aprila 2004. godine.

Predsednik je Izvršnog odbora Glavnog odbora od 3. decembra 2006. godine na sedmom kongresu Socijalističke partije Srbije.

Obavljao je funkciju predsednika Poslaničke grupe Socijalistička partija Srbije do rekonstrukcije Vlade Srbije u avgustu 2013. godine kada je izabran za Ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije.

Bio je Potpredsednik Fudbalskog kluba Partizan do septembra 2013. godine.

Po nacionalnosti Srbin.

Govori engleski jezik. Oženjen je Anom i ima sina Milutina i ćerku Elenu.

Reference[uredi | uredi kod]