Bora Bora

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu


Koordinate: 16° 29' 35" JG Š, 151° 44' 42" ZGD

Planina Otemanu (ostrvo Bora Bora)

Bora Bora (16°26′40″S151°45′5″W) je ostrvo iz grupe Ostrva Zavetrine koja spada u Društvena ostrva Francuske Polinezije. Ostrvo se nalazi na 260 kilometara od glavnog grada Papeetea. Bora Bora je okruženo lagunom i koralnim grebenom. U sredini ostrva se nalaze ostaci nekadašnjeg vulkana u obliku dva vrha - Mount Pahia i Mount Otemanu - koji dosežu visinu od 727 metara.

Godine 2000. broj stanovnika je iznosio oko 4.000 ljudi. Glavno naselje, Vaitape, je na zapadnom delu ostrva.

Ime Bora Bora je nastalo iz tahićanskog jezika i označava „prvo rođenje“. Ime se izvorno izgovara „Pora Pora“.

Ishrana na ostrvu je ograničena na morska i kokosova jela.

Istorija[uredi | uredi kod]

Ostrvo prvi put naseljavaju Polinežani u 4. veku. Nakon otkrivanja, prvi koji je organizovao putovanje Evropljana na ostrvo 1777. je bio moreplovac Džejms Kuk.

Godine 1842. godine Bora Bora postaje francuski protektorat.

Drugi svetski rat[uredi | uredi kod]

Tokom Drugog svetskog rata, posle japanskog napada ne Perl Harbur 7. decembra 1941, Bora Bora je postao južnopacifička američka vojna baza za snadbevanje. To je označilo prvo do tada vojno prisustvo na ostrvu. Baza je zatvorena 2. juna 1946, a veliki broj vojnika je ostalo da na njemu živi sa svojim porodicama.

Avionska pista izgrađena tokom rata je prva u Francuskoj Polineziji. To je sada međunarodni aerodrom. Pored njega, u Francuskoj polineziji, se nalazi i aerodrom u Papeeteu na Tahitiju izgrađen 1962. godine. Aerodrom na Bori Bori ne može da primi velike avione.

Danas[uredi | uredi kod]

Plaža Pearl

Danas ostrvo uglavnom zavisi od turizma. Najčešće ga posećuju američki, japanski i evropski turisti koji dolaze u ovu turističku destinaciju zbog prelepe prirode i predivnih plaža.

Air Tahiti dnevno organizuje pet do šest letova ka Papeeteu.

Službeni jezik Francuske Polinezije, pa tako i Bora Bore, je francuski, ali je engleski više u upotrebi, naročito među mlađim generacijama ljudi.

Javni prevoz je slabijeg intenziteta. Saobraćaju uglavnom autobusi na otprilike svakih sat vremena. Preporučljivo prevozno sredstvo za turiste je bicikl ukoliko hotel ne organizuje prevoz. Mogu se i iznajmiti električni automobili u Vaitapeu.

Francuska fregata Floreal

Bora Bora je poznata po ronjenju u koralnom grebenu. Veliki broj ajkula se može videti u vodi. Postoje dva ronilačka operatora. Mnogi instruktori organizuju ekskurzije hranjenja ajkula.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]