Bitka kod Courtraia (1793)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Bitka kod Courtraia (1793)
Deo Rata Prve koalicije
Vrijeme:15. septembar 1793
Mjesto:Kortrijk (Courtrai), Flandrija, Belgija
Rezultat: pobjeda Koalicije
Sukobljene strane
Francuska Republika Francuska Austrija
Velika Britanija
Komandanti i vođe
Francuska Jean Nicolas Houchard Habsburška Monarhija Johann Peter Beaulieu
vojvoda od Yorka
Žrtve i gubici
500 mrtvih i ranjenih, 200 zarobljenih, 2 topa nepoznati

Bitka kod Courtraia ili bitka kod Kortrijka odigrala se 15. septembra 1793. godine u Flandriji za vrijeme Rata Prve koalicije između francuskih republikanskih snaga pod generalom Jeanom Nicolasom Houchardom na jednoj, te savezničkih austrijsko-britanskih snaga pod generalom Beaulieuom i vojvodom od Yorka. Do nje je došlo nekoliko dana nakon što je Houchard u bitci kod Hondschootea uspio poraziti saveznike i razbiti njihovu opsadu Dunkerquea. Houchard se nakon toga okrenuo na jug kako bi pokušao deblokirati Le Quesnoy pod savezničku opsadu te dva dana ranije - 13. septembra - u bitci kod Menena razbio nizozemski korpus koji im se pokušao suprotstaviti. Ne znajući da je Le Quesnoy pao, kao i da su umjesto poraženih Nizozemaca u Flandriju stigla austrijska i britanska pojačanja, koja su zauzela položaje u gradu Courtraiu. Houchard je iz Menen poslao dvije divizije koje su 15. septembra naletjele na saveznike, te je došlo do kratke i žestoke borbe u kojoj su Francuzi prisiljeni na povlačenje. Iako su Francuzi pretrpjeli relativno male gubitke, neuspjeh koji je došao neposredno nakon Hondschootea ih je natjerao natrag u defenzivu. Bitka je imala daleko teže posljedice za Houcharda, koji je pao u konačnu nemilost republikanskih političkih komesara i vlade u Parizu, te je 24. septembra uhapšen pod optužbom za izdaju i doveden u Pariz gdje je 17. novembra bio giljotiniran.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Fortescue, Sir John (1918), British Campaigns in Flanders 1690-1794 (extracts from Volume 4 of A History of the British Army), London: Macmillan .
  • Alfred H Burne The Noble Duke of York (Staples Press 1949)
  • Phipps, Ramsey Weston (1926), The Armies of the First French Republic and the Rise of the Marshals of Napoleon I, London: Oxford University Press .