Jean Nicolas Houchard

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Jean Nicolas Houchard
{{{opis}}}
{{{opis}}}
{{{opis}}}
Karijera
Čin general-anšef
Važnije bitke Francusko osvajanje Korzike
Rat Prve koalicije

Jean Nicolas Houchard (24. januar 1739 - 17. novembar 1793) bio je francuski vojskovođa, poznat po zapovijedanju republikanskim armijama na početku Rata Prve koalicije, ali i kao jedna od najistaknutijih žrtava revolucionarnog terora.

Houchard je karijeru započeo u kraljevskoj vojsci, kojoj se priključio 1755. godine. Kao konjički oficir je godine 1769. sudjelovao u francuskoj invaziji na Korziku te je 9. maja 1769. teško ranjen sabljom u bitci kod Ponte-Nova uslijed čega će mu do kraja života biti deformirano lice.

Nakon izbijanja Rata Prve koalicije je služio u Rajnskoj armiji pod generalom Custineom, sa kojim je sudjelovao u uspješnoj opsadi Mainza 1792. godine. 11. jula 1793. je imenovan zapovjednikom Sjeverne armije, koja je dobila zadatak zaustaviti saveznički prodor na područje sjeverozapadne Francuske. Houchard je 8. septembra 1793. u kritičnom trenutku za republikanske snage uspio u bitci kod Hondschootea poraziti anglo-hanoveranske snage i razbiti opsada Dunkerquea čime je prekinuta serija neuspjeha republikanske vojske i počeo jenjavati defetizam u njenim redovima. Houchard, na čije su operacije nastojali utjecati politički komesari iz Pariza, međutim, po njihovom mišljenju nije uspio dovoljno energično goniti i poraziti protivnika. Samo nekoliko dana kasnije su Houchardove snage u bitci kod Courtraia doživjele neuspjeh prilikom pokušaja deblokade Le Quesnoya. Iako su doživjele relativno male gubitke, prisiljene su na defenzivu, a što je bilo dovoljno da Houcahrd padne u potpunu nemilost.

24. septembra je uhapšen i doveden u Pariz gdje mu se 15. novembra pred revolucioanrnim sudom sudilo zbog izdaje. Houchard je prkosno odbijao optužbe, a kada je prozvan kukavicom je u bijesu rascijepao svoju uniformu i pokazao brojen rane. Usprkos toga je proglašen krivim i dva dana kasnije pogubljen na giljotini.

Izvori[uredi | uredi kod]

  • Dictionnaire biographique des généraux & amiraux français de la Révolution et de l'Empire (1792-1814). str. 576-577.