Bistrica (Livanjsko polje)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Bistrica
Bistrica i Most na Dumanu
Lokacija
Države Bosna i Hercegovina
Hidrografija
IzvorVrelo Duman, Livno
UšćeLivanjsko polje
Dužina3 km
Pritokelijeve: Žabljak, Sturba; desne: Jaz, Plovuča
Hidrologija
SlivCrnomorski
Transport
Plovnostnije plovna

Bistrica je rijeka u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, ponornica u Livanjskom polju, čiji tok se izgubio kroz brojne regulacije navodnjavanja i dobivanja hidroenergije.

Izvor Bistrice

Izvor[uredi | uredi kod]

Bistrica izvire iz velikog kraškog izvora Vrelo Duman, koji se nalazi unutar pećine u naselju Duman, u dijelu Starog grada Livna, koji se naziva i Bistrički Grad.

Nalazi se u podnožju kraškog brda Bašajkovac, podno strmih stijena Crvenice, a ime mu potječe od istoimene turske riječi duman koja označava dim ili maglu. Pri kraju zimskog perioda, kad krene da se topi snijeg sa okolnih planina, kreira prizor koji podsjeća na dimnu zavjesu zbog količine vode koja izlazi iz stijena.

Ispred izvora isklesan je četverougaoni bazen dubine 3 m u povodu osvajanja Klisa i utemeljenja Kliškog sandžaka 1537. god.[1]

U samoj blizini izvora sagrađen je i kameni most, Firdusov most ili Most na Dumanu, nacionalni spomenik BiH.[2]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Merima Zornić: TURISTIČKI POTENCIJALI KANTONA 10”. Prirodno-matematički fakultet Sarajevo - Odsjek za geografiju 2015.. Pristupljeno 23.09. 2023. 
  2. „Izvor rijeke Bistrice je mjesto koje ne želite preskočiti za vrijeme posjete Livnu, a evo i zašto!”. bonjour.ba, 2021.. Pristupljeno 23.09. 2023.