Barak

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostala značenja, vidi Barak (razvrstavanje).

Barak ili Varak (hebrejski: בָּרָק, "Munja"), sin Abinoama iz Kedesha u Naftaliju, bio je izraelitski vojskovođa iz Knjige o sucima u Biblije. Zapovijedao je vojskom Deborah, proročicom i junakinjom Hebrejske Bibliju. Baraku i Deborah se pripisuje poraz kanaanskih vojski pod Siserom, koje su dvadeset godina prije toga ugnjetavale Izraelite.

Pripovijest o porazu Kanaanaca pod proročkim vodstvom Deborah i vojnim vodstvom Baraka se navodi u prozi (poglavlje 4) i ponavlja u poeziji (poglavlje 5, poznato kao Pjesma o Deborah). Poglavlje 4 kao glavnog neprijatelja spominje Jabina, kralja Hazora (današnji Tell el-Qedah, pet kilometara jugozapadno od Bazena Hula), iako je glavnu ulogu imao njegov zapovjednik Sisera od Harosheth-ha-goiima (moguće Tell el-'Amr, oko 19 km sjeverozapadno od Megiddoa).

Grob kraj Tel Kadesha koji se pripisuje Barak i Deborah

Deborah je rekla da će Barak pobijediti, ali da će Siseru ubiti žena. U bitci na Taboru, provalili su oblaci i poplavile rijeke, spriječivši Kanaance da koriste svoje bojne dvokolice. Sisera je pobjegao, zatraživši utočište u šatoru Kenitkinje Jael. Jael je Siseru dala popiti mlijeko i on je zaspao od umora. Tada je zabila klin šatora u njegovu glavu. Kada je došao Barak, pokazala mu je Siserino truplo u šatoru. Kasnije su Izraeliti ubili kralja Jabina.

Barak se spominje u Novom zavjetu kao "koji vjerom pobijediše carstva". (Hebreji 11:32-34)

Slavi se kao Sveti predak u Kalendaru svetaca Armenske apostolske crkve 30.7..

Izvori[uredi | uredi kod]

  • Barac - Article in the Catholic Encyclopedia
Prethodi:
Šamgar
Sudac Izraela
Slijedi:
Gideon