Jabin

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Jabin
الجبين
Koordinate: 14°59′N 43°59′E / 14.983°N 43.983°E / 14.983; 43.983
Država  Jemen
Visina 2438
Stanovništvo (2004)
 - Grad 11000[1]
Karta
Jabin na karti Jemena
Jabin
Jabin

Jabin ili al-Jabīn (arapski: الجبين) je gradić na jemenskoj visoravni na 2438 m visine, udaljen oko 110 km od glavnog grada Sane.

Jabin je glavni grad jemenske Muhafaze Raima od 394.448 stanovnika[2], od kojih 98% živi u teško pristupačnim selima. Gradić se smjestio na vrhu kamene litice koja dominira nad čitavim krajem, kako u blizini nema nikakvog izvora vode već od srednjeg vijeka su izgrađene dvije javne cisterne; južna i sjeverna.

Cisterne iz al Jabina[uredi - уреди | uredi izvor]

Po usmenoj tradiciji, tvrdi se da su cisterne izgrađene u predislamsko doba. Za jednu se zna da je obnovljena 1674 godine. Južna, cisterna smještena je ispod vojne utvrde u kompleksu zgrada Bajt al-Šeik koje ju okružuju, unutar tog komplesa je i Velika džamija, čiji krov također služi kao kolektor kišnice. Ova cisterna je vremenom ispucala, te više ne služi svrsi. Nju pokušavaju popraviti stručnjaci sa kanadskog fakulteta Ryerson University Toronto. [3] Na južnoj cisterni se nalaze 7 islamskih mističnih natpisa iz 13. i 14. st. koji su trebali osigurati dolazak kiša.[4] Sjeverna cisterna je potpuno funkcionalna. Obje su cisterne grubo ovalna oblika, imaju nekoliko redova visokih terasa za skupljanje kišnice.

Cisterne, su premazane kadadom, tradicionalnom jemenskom smjesom od gline i vapna, koju oni milenijima koriste za zaštitu vanjskih i unutrašnjih fasada, i kao zaštitni premaz za hidroizolaciju.

Privreda al Jabina[uredi - уреди | uredi izvor]

Jabin je poljoprivredni kraj i pored toga što se nalazi na visini od 2 400 metara. Kiše u al Jabinu padaju u proljeće (između marta i aprila), te u kasno ljeto (između jula i septembra), zatim slijede dugi sušni periodi, zato je voda i njezino spremanje izuzetno važna za ljude, životinje i bilje.

U okolici grada nalaze se brojna terasata polja sa neobično starim sistemom navodnjavanja - savaki (žetva kiše) koji seže čak do 3. milenij pne.. Tako i danas kraj oko al-Jabina uzgaja kavu, žitarice i voće na isti način kao i prije hiljadu godina.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]