Azerbejdžanska Demokratska Republika

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Azerbejdžanska Demokratska Republika
آذربایجان خلق جومهوریتی

Azərbaycan Demokratik Respublikası

Zastava Azerbejdžana Grb Azerbejdžana
Zastava Grb

Geografija
Kontinent Azija
Regija Kavkaz
Površina 99,908 ili 97 300 (bez spornih područja) km²
Stanovništvo 2 862 000 (1920)[1]
Društvo
Valuta Azerbejdžanski manat ili rubalj
Vladavina
Vladajuća partija Republika
Premijer Fatali Khan Khoyski (1918–1919)

Nasib Yusifbeyli (1919–1920)
Mammad Hasan Hajinski (1920)

Istorijsko doba Međuratni period
Osnivanje 1918
Prestanak 1920
Događaji
Prethodnici i naslednici
Prethodile su: Nasledile su:
Zakavkaska Demokratska Federativna Republika Azerbejdžanska Sovjetska Socijalistička Republika


Azerbejdžanska Demokratska Republika (azer. Azərbaycan Demokratik Respublikası) poznata i kao Azerbejdžanska Narodna Republika (azer. Azərbaycan Xalq Cümhuriyyəti) bila je republika koju je u Tiflisu 28. maja 1918. proklamovao Nacionalni savet muslimana Zakavkazja. Republika je proglašena u periodu Ruske revolucije i postojala je do kraja aprila 1920. kada je proglašena Azerbejdžanska Sovjetska Socijalistička Republika, jedna od republika koje su sačinjavale Sovjetski Savez.

Prvi glavni grad republike do septembra 1918. bio je Gandža budući da su do tada boljševičke snage kontrolisale Baku. Naziv Azerbejdžan, koji je iz političkih pobuda usvojila liberalna par-islamistička i pan-turkijska partija Müsavat, se do 1918. koristio primarno za perzijski Azarbajdžan. Neka od ostvarenja Azerbejdžanske Demokratske Republike bilo je davanje prava glasa ženama (kao jedna od prvih zemalja na svetu i prva većinski muslimanska zemlja) i osnivanje Državnog univerziteta u Bakuu.

Za veme postojanja država je bila u graničnom sporu sa Demokratskom Republikom Gruzijom i Demokratskom Republikom Armenijom, druge dve kratkotrajne nacionalne kavkaške države nastale u istom periodu. Nacionalni sukobi među tri grupe dovele su incijalno i do raspada Zakavkaške Demokratske Federativne Republike. Sukobi su eskalirali i u rat između Armenije i Azerbejdžana ponajviše oko gradova i regija Qazax, Sjunik, Nagorno-Karabakha i Nahčivana.

Galerija[uredi | uredi kod]

Vidi još[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Almanac of Azerbaijan Republic (Baku, 1920), p. 93.