Assault on Precinct 13

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Assault on Precinct 13
RežijaJohn Carpenter
ProducentJ. S. Kaplan
ScenarioJohn Carpenter
UlogeAustin Stoker
Darwin Joston
Laurie Zimmer
MuzikaJohn Carpenter
FotografijaDouglas Knapp
MontažaJohn T. Chance
StudioThe CKK Corporation
DistribucijaTurtle Releasing
Datum(i) premijere
3. 11. 1976 (1976-11-03)
Trajanje91 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet100.000 $

Assault on Precint 13 (sh. Napad na policijsku stanicu 13), u Jugoslaviji prikazan pod naslovom Napad na policijsku stanicu, je američki akcijski triler film snimljen 1976. godine u režiji Johna Carpentera, poznat kao jedno od najuspjelijih ostvarenja njegove karijere.

Radnja se događa u stanici losanđeleske policije koja se upravo zatvara, a koja sticajem okolnosti postane metom napada krvoločne ulične bande. Protagonisti je nekolicina ljudi koji su se tamo slučajno našli - policajci, službenici, zatvorenici prilikom transfera - a koji su prisiljeni udružiti se kako bi pokušali spasiti živote.

Carpenter je film snimio u nezavisnoj produkciji sa izuzetno niskim budžetom, a zbog koga je morao odustati od originalne zamisli da umjesto suvremenog trilera snimi vestern. Carpenteru je, prema vlastitim riječima, inspiraciju pružio klasični Hawksov vestern Rio Bravo, kao i horor film Noć živih mrtvaca; od oba filma je posudio motiv slučajnih namjernika koji su se našli metom opsade, a od potonjeg motiv iracionalnog, bezumnog ali naoko nezaustavljivog zla. Za članove glumačke postave je koristio potpuno nepoznate glumce, a također je komponirao i muziku, čiji je elektronski stil, uz dosta monotonije, stvorio upečatljivu atmosferu.

Assault ispočetka nije izazvao posebnu pažnju, ali je njegovo prikazivanje na Kanskom festivalu potaklo brojne pohvale od strane kritike, pri čemu se posebno isticalo Carpenterovo snalaženje sa ograničenim resursima, kao i posvete žanrovskim klasicima. Iako je imao određenih problema sa cenzurom zbog brutalno realistične scene u kojoj članovi bande hladnokrvno ubiju nedužnu djevojčicu, Assault je postigao veliki uspjeh u Evropi, a tokom naknadne distribucije i u SAD. Carpenter je zahvaljujući tom uspjehu uspio prikupiti sredstva za svoj sljedeći film Noć vještica, koji će postati njegovo najbolje ostvarenje; Donald Pleasence, koji će nastupiti u tom filmu, tvrdio je da je pristao na angažman isključivo zbog kćeri koja je bila oduševljena Assaultom.

Godine 2005. je snimljen remake sa radnjom premještenom u Detroit, ali je neslavno propao i kod publike i kod kritike.

Uloge[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]