Dark Star (film)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Dark Star
kino poster
RežijaJohn Carpenter
ProducentJohn Carpenter
ScenarioJohn Carpenter
Dan O'Bannon
UlogeDan O'Bannon
Brian narelle
Cal Kuniholm
MuzikaJohn Carpenter
FotografijaDouglas Knapp
MontažaDan O'Bannon
DistribucijaJack H. Harris Enterprises
Bryanston Distributing
Datum(i) premijere1974.
Trajanje83 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet60,000 $
Dark Star na Internet Movie Database

Tamna zvijezda (eng. Dark Star) američka je znanstveno-fantastična komedija iz 1974. koja je redateljski prvijenac Johna Carpentera. Carpenter je i napisao scenarij zajedno sa Danom O'Bannonom, koji ujedno i tumači glavnu ulogu u filmu. Ostale uloge tumače Brian Narelle, Cal Kuniholm i Dre Pahich. Radnja se odvija oko četvorice astronauta koji u budućnosti putuju svemirskim brodom Tamna zvijezda po galaksiji i uništavaju nestabilne planete, ali se dosađuju te u biti ne znaju što bi sa sobom tijekom cijelog vremena.

Film je snimljen u nezavisnoj produkciji sa proračunom od tek 60.000$, ali je stekao kultni status te je privukao pažnju Hollywooda na Carpenterovu sposobnost da snimi tehnički ispravne filmove sa malo novca.

Radnja[uredi | uredi kod]

U budućnosti, četiri astronauta - proučnik Doolittle, Boiler, Talby i narednik Pinback - putuju svemirskim brodom Tamna zvijezda već 20 godina kako bi sa visoko razornim bombama uništavali "beskorisne" planete u zvjezdanim sustavima koji će kasnije stoga biti pogodni za ljudsku kolonizaciju. Zapovjednik Powell je ubijen u tehničkom kvaru te sada leži zamrznut u posebnoj komori. Astronauti se uglavnom dosađaju pošto zna proći i mjesecima dok ne pronađu novi planet za uništiti, tako da brodom uglavnom vlada anarhija i letargija. Narednik Pinback se gnjavi sa vanzemaljskim bićem u obliku zelene lopte, dok je poručnik Doolittle preuzeo zapovjedništvo brodom.

Jedan asteroid ošteti sustave bombi, zbog čega se jedna inteligentna bomba zabunom aktivira i uključi u pripravno stanje dok je još pričvršćena za brod. Doolittle u svemirskom odijelu odlazi razgovarati sa inteligentnom bombom te ju naučiti filozofiji kako bi ju nagovorio da ne eksplodira. Pouči ju Descartesovoj metodi ("Mislim, dakle jesam") što izazove dovoljno sumnje u bombi da se ona povuče i prekine detonaciju kako bi na miru "razmislila o svojem smislu". Pinback otvara ulaz i pri tome zabunom izbaci Talbyja u svemir, pa ga Doolittle slijedi kako bi ga spasio. U međuvremenu, bomba zaključi da je sama u svemiru. Citirajući Bibliju, kaže "Neka bude svjetlost!", te pokrene eksploziju u kojoj uništava Tamnu zvijezdu i Boilera i Pinbacka. Preživjeli Talby pronalazi meteorsku oluju koja ga povede u bespuća svemira dok ljubitelj valova Doolittle pronalazi jednu ravnu olupinu sa broda te ju iskoristi kao dasku za surfanje uz pomoć koje se uputi prema obližnjem planetu.

Glavne uloge[uredi | uredi kod]

  • Poručnik Doolittle - Brian Narelle
  • Narednik Pinback - Dan O'Bannon
  • Boiler - Cal Kuniholm
  • Talby - Dre Pahich
  • Zapovjednik Powell - Joe Saunders

Produkcija[uredi | uredi kod]

John Carpenter i Dan O'Bannon su studirali zajedno na sveučilištu Južne Kalifornije, smjer škola kinematografije-televizije, te su započeli Tamnu zvijezdu 1970. kao studentski projekt.[1] Snimljena je za minimalni proračun od 60.000 $. Prvotna verzija trajala je 68 minuta te je igrala na nekoliko filmskih festivala 1973., te je producent Jack H. Harris otkupio kino prava te ga produžio za dodatnih 10 minuta kako bi imao dovoljno trajanje radi dugometražnog filma. Radi toga su snimljene i dodatne scene (scena u dizalnu; potjera za vanzemljcem). Usprkos navodima da se radi o "redateljskoj verziji", kraća verzija filma je zapravo bila Carpenterova prava verzija.

Ovo je prvi film koji je upotrijebio pojam Alien da opiše neko vanzemaljsko biće. Scenarist Dan O'Bannon je kasnije upotrijebio tu riječ za naslov scenarija koji je kasnije postao hvaljeni film Alien 1979.[2]

Carpenter je film opisao kao "Čekajući Godoa u svemiru."[3]

Kritike[uredi | uredi kod]

Tamna zvijezda je jedan od najčudniji SF filmova koje sam ikada vidio, luda kombinacija svemirske opere, inteligentnih bombi i odbojka za druge svijetove... Ovo je zabavan film, a ujedno i vedar i inteligentan. Nema nikakvih naznaka da je snimljen sa malim proračunom, a specijalni efekti su razumno dobri. Ima i također milostiv pristup smirenom humoru; mnoge satirične komedije mladih filmaša su pomahnitale i prenapisane, ali ova je opuštena i uživa u svojim situacijama.

Redateljski SF prvijenac Johna Carpentera je prava rijetkost među kultnim komedijama, a odvija se oko astronauta koji se dosađuju u svemiru. Parodija je Kubrickove 2001: Odiseje u svemiru. S obzirom na njen mali proračun ($60.000), njeni specijalni efekti su briljantni... Zabavna, lagana svemirska parodija hippija.

– Dennis Schwartz[4]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 Roger Ebert (11.3. 1980). „Dark Star (1974)”. rogerebert.com. 
  2. Maçek III, J.C. (2012-11-21). „Building the Perfect Star Beast: The Antecedents of 'Alien'”. PopMatters. 
  3. „Dark Star movie review – Film – Time Out London”. Time Out. Arhivirano iz originala na datum 2008-06-30. Pristupljeno 2008-02-17. 
  4. Dennis Schwartz (15.11. 2010). „Dark Star (1974)”. homepages.sover.net. Arhivirano iz originala na datum 2012-11-03. Pristupljeno 2014-05-22. 

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]