Aspazija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostala značenja, vidi Aspazija (razvrstavanje).
Mramorna herma u Vatikanskim muzejima na čijem je temelju ispisano Aspazijino ime. Otkrivena je godine 1777. i predstavlja rimsku kopiju grčkog originala iz 5. vijeka pne. a koji je najvjerojatnije bio dio Aspazijine pogrebne stele.

Aspasija ili Aspazija (cca. 470. pne.[1][2]–cca. 400. pne.,[1][3] grčki: Ἀσπασία) bila je žena rodom iz Mileta koja je u svoje doba postala slavna zbog ljubavne veze s atenskim državnikom Periklom.[4] Detalji o njenom životu su malo poznati. Najveći dio života je provela u Ateni, te je mogla bitno uticati na Perikla i atensku politiku. Njeno se ime spominje u djelima Platona, Aristofana, Ksenofonta i drugih znamenitih pisaca njenog vremena.

Drevni historičari su tvrdili da je Aspazija bila prostitutka i vodila bordel, dok suvremeni historičari to opovrgavaju, smatrajući kako je većina izvora za te tvrdnje u tekstovima satiričkih pjesnika koji su nastojali ocrniti Perikla.[5] Neki historičari čak nastoje opovrgnuti tvrdnje da je bila hetera ili kurtizana, odnosno vjeruju da je čak mogla biti udana za Perikla. Aspazija je s Periklom imala sina nazvanog Periklo Mlađi, koji je kasnije postao vojskovođa te bio pogubljen nakon bitke kod Arginuze. Vjeruje se da je nakon smrti Perikla Starijeg bila kurtizana Lizikla, još jednog atenskog političara.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 D. Nails, The People of Plato, 58–59
  2. P. O'Grady, Aspasia of Miletus Arhivirano 2006-12-01 na Wayback Machine-u
  3. A.E. Taylor, Plato: The Man and his Work, 41
  4. S. Monoson, Plato's Democratic Entanglements, 195
  5. R.W. Wallace, Review of Henry's book

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Biografije

Ostalo