Arsen Avakov

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Arsen Avakov
Arsen Avakov


Na dužnosti
Dužnost preuzeo 
February 27, 2014
v.d. 22. februar 2014 – 27. fabruar 2014
Predsjednik vlade Arsenij Jacenjuk
Prethodnik Vitalij Zaharchenko

Rođen/a 2. 1. 1964. (1964-01-02) (dob: 60)
Baku, Azerbejdžanska SSR, SSSR
Državljanstvo Armenci
Politička stranka Narodni front (2014-)
Ostale političke
afilijacije
Batkivščina (2010-2014)
Naša Ukrajina (do 2010)
Suprug/a Ina
Djeca Oleksandr
Alma mater Harkovski politehnički institut
Website www.avakov.com

Arsen Borisovič Avakov (ukr. Арсен Борисович Аваков; 2. januar 1964 -) je ukrajinski poslovni čovjek i političar, koji trenutno vrši dužnost ministra unutrašnjih poslova, poznat kao jedna od ključnih ličnosti u borbama protiv proruskih separatista.

Rodio se u tadašnjem sovjetskom Azerbejdžanu u armenskoj porodici, a kao dijete se sa roditeljima doselio u tadašnju sovjetsku Ukrajinu. Godine 1988. je diplomirao na Harkovskom politehničkom institutu.

Prije aktivnog bavljenja politikom se bavio bankarstvom. Godine 2002. je izabrana u Gradsko vijeće Harkova, a 2004. je na predsjedničkim izborima postao zamjenik šefa kampanje pro-zapadnog kandidata Viktora Juščenka za Harkovsku oblast. Do 2010. je bio član Juščenkove stranke Naša Ukrajina i imao niz istaknutih funkcija, uključujući rad na organizaciji i pripremama za Evropsko fudbalsko prvenstvo. Od 2010. je bio član pro-zapadnog bloka Batkivščina.

Nakon euromajdanskog prevrata u februaru 2014. je postavljen za novog ministra unutrašnjih poslova. Vrlo brzo je igrao važnu ulogu u uspostavi nove vlasti u istočnim dijelovima Ukrajine, kao i organizaciji tzv. bataljona teritorijalne obrane (BTrO), od kojih je veliki dio podređen njegovom Ministarstvu unutrašnjih poslova. Mnoge od tih jedinica su tokom sukoba sa separatistima istakle, odnosno imale više uspjeha od snaga redovne vojske. Sam Avakov je izazvao veliku pažnju javnosti zbog toga što je o stanju na fronti i akcijama njegovih snaga redovno i detaljno pisao na vlastitoj Facebook stranici.

U ljeto 2014. je napustio Batkivščinu, te se u septembru 2014. priključio novoj stranci Narodni front premijera Arsenija Jacenjuka, a zbog čega uživa reputacija "jastreba" po pitanju rješavanja sukoba.

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]
Političke funkcije
Prethodi:
Stepan Maselski
guverner Harkovske oblasti
2005–2010
Slijedi:
Volodimir Babajev
Prethodi:
Vitalij Zaharčenko
ministar unutrašnjih poslova
2014–
Slijedi:
inkumbent