Arhiepiskopija Australije, Novog Zelanda i Filipina

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Arhiepiskopija Australije, Novog Zelanda i Filipina (engl. Archdiocese of Australia, New Zealand and the Philippines) je eparhija Antiohijske pravoslavne crkve.

Nadležni arhijerej je gospodin Pavle, a sjedište arhiepiskopije se nalazi u Sidneju.

Istorija[uredi | uredi kod]

Prvi mirjani Antiohijske pravoslavne crkve u Australiji su došli u Sidnej oko 1870, i formirali su prvu parohiju, ali prvi antiohijski pravoslavni sveštenik, Nicholas Shehadie, nije imenovan sve do 1913. godine. Druga parohija je osnovana u Melburnu (1937). Arhiepiskopija je osnovana 1970, a na njenom čelu se nalazio episkop Gibram Rimlawi. Druga sidnejska crkva je otvorena u Pančboulu (1974).

Danas, postoje četiri crkve u Sidneju, mali centar u Volongongu, dvije crkve u Melburnu, i zajednice u Adelejdu i Brizbejnu. Postoje tri zajednice na Novom Zelandu.

Organizacija[uredi | uredi kod]

Arhiepiskopija Australije, Novog Zelanda i Filipina je jedinstvena eparhija koja pokriva više zemalja. Sjedište arhiepiskopa je u Australiji, i tamo postoji dekanat za Novi Zeland i vikarijat na Filipinima. Ukupno ima 25 parohija i misija širom Australije, 8 parohija i misija u dekanatu na Novom Zelandu i 32 parohije i misije na Filipinima.

Arhiepiskopija ima jedan ženski manastir — manastir Svete Ane u Prestonu, Viktorija. Arhiepiskopija je takođe osnivač Melnburškog instituta pravoslavnih hrišćanskih studija.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]