Ameba

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Ameba
Acanthamoeba polyphaga cyst.jpg
Naučna klasifikacija
Carstvo: Amoebozoa
Koljeno: Tubulinea
Red: Tubulinida
Porodica: Amoebidae
Rod: Amoeba

Ameba je praživotinja, pripada skupini korjenonošci. Živi u mulju bare i na lišću vodenog bilja. Dugačka je od 0.01 mm do 0.5 mm. Oblik tijela amebe se mijenja dok se ona pokreće, pri čemu se stvaraju izdanci koje zovemo lažne nožice ili pseudopodija. Njima se ameba pokreće i služe joj prilikom prehrane. Nijedan znanstvenik nije uspio napraviti amebu u laboratoriju. Iako ima samo jednu stanicu, ameba je jako komplicirana životinja.

Prehrana[uredi - уреди | uredi kôd]

Ameba se hrani bakterijama, algama, praživotinjama... Kad naiđe na praživotinju ili česticu organske tvari, ameba je okruži nožicama i uvuče u citoplazmu.To je stanično proždiranje,a naziva se fagocitoza.(grč. fagein-gutati). Oko hrane se stvara hranidbeni mjehurić pomoću kojeg se razgrađuje. Otpadne tvari i ugljikov dioksid ispušta na bilo kojem mjestu na membrani.

Razmnožavanje[uredi - уреди | uredi kôd]

Amebe se razmnožavaju diobom stanica. Kad ameba dosegne određenu veličinu, dolazi do dijeljenja stanica i od jedne amebe nastanu dvije. U nepovoljnim uvjetima ameba se začahuri i živi tako dok ne nastupe povoljni uvjeti.

Vidi još:[uredi - уреди | uredi kôd]

Dizenterična ameba

Akantameba