Ambulocetus

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Ambulocetus
Ambulocetus BW.jpg
Restauracija
Ambulocetus natans.jpg
Ambulocetus
Status zaštite
Status iucn3.1 EX.svg

Status zaštite: Izumrli ({{{kada}}}) (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Cetacea
Podred: Archaeoceti
Porodica: Ambulocetidae
Potporodica: †Ambulocetinae
Rod: Ambulocetus
Thewissen, Hussain i Arif, 1994.
Vrsta: A. natans
Dvojni naziv
Ambulocetus natans
Thewissen, Hussain i Arif, 1994.

Ambulocetus natans je bio jedan rani kit koji je mogao i hodati i plivati. Jedina je vrsta unutar roda Ambulocetus. Zajedno sa ostalim pripadnicima porodice Ambulocetidae ona je prijelazni fosil, koji pokazuje kako su kitovi evoluirali od kopnenih sisara.

Ambulocetus natans je živio tokom perioda ranog eocena (prije 50 do 48 miliona godina) na području današnjeg Pakistana. Dok je ta životinja još postojala, Pakistan je bio obalna regija Indije, koja je tada bila veliko ostrvo u Indijskom okeanu.

Opis[uredi - уреди | uredi kôd]

Skelet vrste Ambulocetus natans
Usporedba veličine Ambulocetusa i čovjeka

Po izgledu je podsjećao na 3 metra dugog sisara-krokodila i očito je bio vodozemna životinje, a zadnje noge su mu bile bolje prilagođene plivanju nego hodanju. Vjerovatno je plivao vertikalno savijajući svoje tijelo, slično kao vidre i kitovi. Nagađa se da su ambulocetidi lovili kao krokodili, skrivajući se u plićaku kako bi ulovili neoprezne životinje. Hemijska analiza njegovih zuba pokazala je da je mogao živjeti i u slanoj i u slatkoj vodi. Ambulocetus nije imao vanjske uši. Moguće je da je plijen nalazio tako što bi spustio glavu na tlo i osjećao vibracije u okolini.[1]

Naučnici smatraju da je Ambulocetus bio rani kit zato što sa njima dijeli prilagodbe životu u vodi: imao je adaptaciju u nosu koja mu je omogućavala da guta pod vodom, a njegova periotička kost je imala strukturu kao kod kitova, što mu je omogućavalo da čuje pod vodom. Uz to, njegovi zubi su imali izgled kao kod ranih kitova.[1]

Otkriće[uredi - уреди | uredi kôd]

Johannes G.M. Thewissen i Sayed Taseer Hussain su 1993. u gornjoj formaciji Kuldana (Pakistan) otkrili ostatke vrste Ambulocetus natans. 1994. su je opisali Thewissen, Hussain i Mohammad Arif.[2] Vjeruje se da skelet potiče iz perioda kasnog ipresa do ranog luteta (rani do srednji eocen, prije između 50 i 48 miliona godina).[3]

Taksonomija[uredi - уреди | uredi kôd]

Ambulocetus se klasificira u monofiletičnu porodicu Ambulocetidae. Za tu se porodicu vjeruje da se odvojila od porodice Pakicetidae, čiji su pripadnici bili više nastrojeni kopnu. Vjeruje se i da su Protocetidae i možda Remingtonocetidae potekle od svog zajedničkog pretka sa ambulocetidima.[4] Zajedno sa porodicom Basilosauridae, tih pet porodica klasificira se u podred Archaeoceti.[5]

U popularnoj kulturi[uredi - уреди | uredi kôd]

Ambulocetus je prikazan u britanskoj seriji Šetnja sa zvijerima. U prvom poglavlju navedeno je da je plivao uzvodno od obale, što objašnjava kako se nalazi na području Njemačke, a ne na području današnjeg Pakistana. Prikazan je sa udovima postavljenim sa strane, kao kod krokodila, mada je zapravo imao usprave udove.

U romanu Ice Hunt američkog pisca Jamesa Rollinsa ljudi pronađu žive Ambulocetuse (nazvane "grendeli") unutar arktičkog ledenjaka.

Pojavio se u emisiji National Geographic Evolutions: The Walking Whale.

Vidjeti i[uredi - уреди | uredi kôd]

Reference[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 Thewissen, J.G.M.; Madar, S.I.; Hussain, S.T. (1996). Ambulocetus natans, an Eocene cetacean (Mammalia) from Pakistan. Courier Forschungsinstitut Senckenberg. 191. str. 1–86. ISBN 9783929907322. OCLC 36463214. 
  2. J.G.M. Thewissen, S.T. Hussain, and M. Arif (1994). „Fossil evidence for the origin of aquatic locomotion in archaeocete whales”. Science 263 (5144): 210–212. DOI:10.1126/science.263.5144.210. 
  3. Šablon:Paleodb. Retrieved February 19, 2012
  4. Johannes G. M. Thewissen (1998). The Emergence of Whales: Evolutionary Patterns in the Origin of Cetacea. Springer. str. 43. ISBN 978-0-306-45853-8. http://books.google.com.ph/books?id=zgWIL6ELoJoC&lpg=PA43&dq=Ambulocetidae&pg=PA43#v=onepage&q=Ambulocetidae&f=false. 
  5. Kenneth David Rose (2006). The Beginning of the Age of Mammals. JHU Press. str. 273. ISBN 978-0-8018-8472-6. http://books.google.com.ph/books?id=3bs0D5ix4VAC&lpg=PA273&dq=Ambulocetidae&pg=PA273#v=onepage&q=Ambulocetidae&f=false. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]