Walking with Beasts

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Šetnja sa zvijerima)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Walking with Beasts
Originalni DVD omot serije Šetnja sa zvijerima
Drugi nazivWalking with Prehistoric Beasts
ŽanrDokumentarac
KreatorTim Haines
Jasper James
Andrew Wilks
Razvio/laAndrew Wilks
ScenarioKate Bartlett
Jasper James
Michael Olmert
Nigel Paterson
RežijaJasper James
Nigel Paterson
NaracijaKenneth Branagh
Kompozitor(i)Ben Bartlett
Zemlja porijeklaUjedinjeno Kraljevstvo
Jezik/ciEngleski
Broj epizoda6 (Lista epizoda)
Produkcija
Izvršni producent(i)Tim Haines
Producent(i)Jasper James
Nigel Paterson
Montažer(i)Greg Smith
Andrew Wilks
FotografijaJohn Howarth
Michael Pitts
Trajanje30 minuta
Producentska kompanija/eImpossible Pictures
DistributerBBC Natural History Unit
Emitiranje
Originalni kanalBBC Worldwide, Discovery Channel, ProSieben
Originalno prikazivanje15. 11. 2001 (2001-11-15) – 21. 12. 2001 (2001-12-21)
Kronologija
PrethodiWalking with Dinosaurs
SlijediWalking with Monsters
Srodne emisijeOstali šouovi serije Šetnja sa...
Eksterni linkovi
Službene stranice

Walking with Beasts (Šetnja sa zvijerima) je šestodjelna dokumentarna TV miniserija iz 2001. godine, koju je producirao BBC u Ujedinjenom Kraljevstvu. Pripovjedač je bio Kenneth Branagh. U Sjevernoj Americi dobila je naziv Walking with Prehistoric Beasts, a prilikom originalnog emitiranja na Discovery Channelu pripovjedač je bio Stockard Channing. Kao i njezin prethodnik Šetnja s dinosaurima, ona rekreira život u kenozoiku koristeći kombinaciju CGI-ja i animatronike. Međutim, nisu prikazani periodi paleocena i miocena. Također, kao i njezin prethodnik, ponovo je uređena i pripovjedana kao "druga sezona" serije Prehistoric Planet za Discovery Kids. Neki od događaja koje prikazuje su evolucija kitova, konja i ljudi.

Propratna knjiga[uredi | uredi kod]

Tim Haines je napisao propratnu knjigu uz prvo prikazivanje serije 2001. godine. Kao i u slučaju Šetnje s dinosaurima, napisana verzija Šetnje sa zvijerima razradila je podlogu svake priče, detaljnije objasnila nauku na kojoj se bazira većina programa i uključila opise nekoliko životinja koje nisu identificirane ili prikazane u seriji.

Nagrade[uredi | uredi kod]

Serija je osvojila nagradu Emmy za izuzetan animirani program.

Popis epizoda[uredi | uredi kod]

# Naslov Vrijeme Režiser Prvi put prikazana
1 "Nova zora (New Dawn)" pr. 49 mil. god.Jasper James i Nigel Paterson15. 11. 2001 (2001-11-15)
prije 49 miliona godina, rani eocen (Njemačka)
Lokacija snimanja: Java

U prvoj epizodi prikazan je topli tropski svijet ranog eocena, 16 miliona godina nakon izumiranja dinosaura. Ptice, uključujući i ogromnog mesoždera Gastornisa, vladaju ovim svijetom, a sisavci su još uvijek vrlo maleni. Priča se dešava u blizini rudnika Messel u Njemačkoj. Zbog vulkanske aktivnosti opasnost predstavljaju povremena otpuštanja ugljen-dioksida koji se nalazi ispod jezera. Epizoda se centrira na porodici Leptictidiuma koji traže hranu. Leptictidium je bio maleni sisavac nalik na rovku koji je mogao dobro skakati. Dok porodica traži hranu, ženka Gastornisa koja se brinula o svom jedinom jajetu ulovi jednog Propalaeotheriuma koji je prije toga jeo fermentirano grožđe; ženka zatim brani svoj teritorij od drugog Gastornisa. Međutim, dok je ženka lovila Propalaeotheriume, horda divovskih mesoždernih mrava Formiciuma napadnu jaje u trenutku kada se ptić počeo izlegati. Ženka u suton nalazi mrtvo mladunče. Ona napušta tu šumu u pokušaju da osnuje novu porodicu. Tijekom noći grupa lemurolikih Godinotia počinje se družiti. U epizodi je također prikazan Ambulocetus, ili "hodajući kit", koji vreba plijen i na kopnu i pod vodom. Mada mnogo sliči krokodilu, u epizodi je objašnjeno da će od njega poslije evoluirati kitovi. Nakon što otjera jednog krokodila, on bez uspjeha napada Leptictidiume i Propalaeotheriume. U tami noći napokon uspije uloviti jednog malenog mesoždera. Epizoda završava potresom koji izaziva otpuštanje ugljen-dioksida zarobljenog ispod jezera, od kojeg se uguši većina životinja; porodici Leptictidiuma se ipak posrećilo. Oni su preživjeli zato što se njihov dom nalazio od puta kojim se širio ugljen-dioksid (ženka Gastornisa je također preživjela budući da je napustila šumu). Pripovjedač objašnjava da Leptictidiumi, mada su preživjeli otrovne gasove, neće ostaviti potomke, dok će Ambulocetus (koji je uginuo zbog istih) evoluirati u kitove, koji će imati istaknuto mjesto u idućoj epizodi.

Životinje: Leptictidium  Gastornis  Ambulocetus  Propalaeotherium  Godinotia  Titanomyrma (identificirani kao ogromni mravi mesožderi)  Pripadnik Amphicyonidae (identificiran kao maleni mesožder)  Gekon (glumio gekon vrste Gekko gecko)  Krokodil (glumio američki krokodil)  Žaba (glumila vrsta žabe koja obitava na drveću)  Mravojed (glumila južna tamandua)  Zmija (glumila zmija pripadnica porodice guževa)  Kukac (glumio cvrčak)  Vretence


 
2 "Kit ubojica (Whale Killer)" pr. 36 mil. god.Jasper James i Nigel Paterson22. 11. 2001 (2001-11-22)
prije 36 miliona godina, kasni eocen (Pakistan)
Lokacija snimanja: Florida

Druga epizoda odvija se u kasnom eocenu, tijekom kojeg su se ledeni pokrivači zaledile i drastično promijenile okeanske struje i klimu Zemlje. Prvi dio epizode objašnjava kako se jedan rani kit, Basilosaurus, pari i kako okean postaje prazan, što rezultira glađu kod morskih životinja. Na kopnu, jedan Andrewsarchus dolazi do plaže kako bi pojeo jednu morsku kornjači. Pripovjedač objašnjava da je Andrewsarchus, najveći grabežljivi sisavac koji je ikada hodao zemljom, imao kopita i da je u srodstvu sa današnjim ovcama, pa je u nekom smislu "ovca u vučjoj koži". U oceanu, izgladnjela majka Basilosaurusa mora loviti u šumama mangrova. Ne uspijeva uloviti ni jednog Apidiuma pa pređe na jednog Moeritheriuma. Moeritherium dolazi do tla, ali u mongrovim šumama tlo ne ostaje suho dugo. Moeritherium opet uspijeva pobjeći i ženka se vraća u more. Zatim je prikazano krdo Embolotheriuma (identificiranih kao brontoteri) na kopnu koji pokušavaju preživjeti: jedno mladunče je uginulo i dva Andrewsarchusa počinju jesti njegove ostatke, ali majka ih otjera usljed svoje snažne veze sa mladuncem, čak i ako je mrtav. U moru majka Basilosaurusa lovi grupu Dorudona i ovaj put ima uspjeha. Epizoda na kraju prikazuje majku i njeno mladunče koji plivaju zajedno.

Životinje: Basilosaurus  Andrewsarchus  Embolotherium  Dorudon  Moeritherium  Apidium  Morski pas  Rak  Lešinar


 
3 "Zemlja divova (Land of Giants)" pr. 25 mil. god.Jasper James i Nigel Paterson29. 11. 2001 (2001-11-29)
prije 25 miliona godina, kasni oligocen (Mongolija)
Lokacije snimanja: Meksiko, Arizona

Treća epizoda odvija se tijekom kasnog oligocena u Mongoliji, gdje poslije sezonskih kiša slijedi dug period suše. Priča govori o majki Paraceratheriuma (identificiranoj kao indrikoter), ogromnog nosoroga bez roga koji je bio najveći sisar koji je ikada postojao. Epizoda prvo prikazuje majku kako rađa mladunče, a onda se brine o malom mužjaku dok on odrasta. Nekoliko minuta nakon rađanja, ženka brani bespomoćno bladunče od nekoliko Hyaenodona. Također, majčino prijašnje madunče pokušava joj se vratiti, ali ga ona otjera. To isto poslije će se desiti i njenom sadašnjem mladunčetu. Majka odgaja mladunče tri godine, ali ga na kraju otjera nakon parenja s drugim mužjakom. Mladi Paraceratherium putuje dok ne dostigne punu zrelost, a prije toga susreće se sa Cynodictisom i velikim i agresivnim Archaeotheriumom (identificiranom kao entelodont/Entelodon).

Životinje: Paraceratherium  Hyaenodon  Archaeotherium (identificiran kao "entelodont/Entelodon")  Chalicotherium  Pripadnik Amphicyonidae


 
4 "Najbliži srodnici (Next of Kin)" pr. 3,2 mil. god.Jasper James i Nigel Paterson6. 12. 2001 (2001-12-06)
prije 3,2 miliona godina, kasni pliocen (Etiopija)
Lokacije snimanja: južna Afrika, Etiopija
Dinofelis kao što je prikazan u četvrtoj epizodi

Četvrta epizoda odvija se u Dolini velike rasjeline u Keniji tijekom kasnog pliocena. Klima se promijenila i velike travnate ravnice zamijenile su drveće. Epizoda se fokusira na pleme malenih hominida zvanih Australopithecusi, jednih od prvih čovjekolikih majmuna sposobnih za uspravan hod. Australopithecusi su razvili uspravan hod kako bi se bolje snalazili u ravnicama i za lakše penjanje po drveću. Međutim, napomenuto je da Australopithecusi liče na ljude, ali ipak imaju mozak veličine čimpanzinog. Jedna od tema koje epizoda istražuje su bliske društvene veze u plemenu, kako koriste bištenje (čišćenje krzna od nametnika) kao vid komunikacije i kako surađuju u potrazi za hranom i odbrani od drugih životinja, prvi put od bijesnog mužjaka Deinotheriuma (pretka slonova) od kojeg bježe da ih ne bi zgniječio, te od grabežljivog Dinofelisa. Dotiče se i teme sukoba neprijateljskih plemena Australopithecusa, mada je to više zastrašivanje nego borba. Također je objašnjena hijerarhija kod mužjaka u plemenu (koji su znatno veći od ženki) i govori o dominantnom mužjaku čije mjesto zauzima drugi mužjak, koji sada smije prvi jesti meso sa strvine i pariti se sa ženkama. Osim toga, govori se od mladom Australopithecusu (nazvanom Blue) koji se pokušava uklopiti u pleme nakon što njegova majka umre.

Životinje: Australopithecus  Dinofelis  Deinotherium  Ancylotherium  Bradavičasta svinja  Nosorog  Šakal  Lešinar  Zebra  Noj


 
5 "Sabljozubi (Sabre Tooth)" pr. 1 mil. godJasper James i Nigel Paterson13. 12. 2001 (2001-12-13)
prije 1 milion godina, rani pleistocen (Paragvaj)
Lokacija snimanja: Brazil
Phorusrhacos kao što je prikazan u Šetnji sa zvjerima u muzeju Horniman, u Londonu

Peta epizoda prikazuje neobičnu faunu na izoliranoj Južnoj Americi i istražuje efekte Velike američke razmjene, koja se desila 1,5 miliona godina ranije. Budući da se Južna Amerika odvojila od Antarktika prije 30 miliona godina, razvile su se mnogi jedinstveni sisari, uključujući i Doedicuruse, oklopljene životinje slične oklopniku sa toljagom veličine topovske kugle opremljene bodljama koja se nalazila na repu; Macrauchenia, životinja slična devi sa surlom; i Megatherium, ogromni kopneni ljenjivac. Prije nego što su se Južna i Sjeverna Amerika spojile, glavni grabežljivac bila je ogromna ptica grabljivica Phorusrhacos. Međutim, velike mače su se doselile sa sjevera i zauzele njihovo mjesto. Epizoda se fokusira na mužjaka Smilodona, sabljozube mačke, zvanog Half Tooth, čiji vođstvo u čoporu ugrožavaju dva mužjaka koja su braća i zajedno se sukobljavaju s njim. Oni na kraju otjeraju Half Tootha (zapravo se Half Tooth mudro povuče bez ozljeda, shvativši da bi dva mužjaka bila previše za njega), ubijaju mladunčad i preuzimaju čopor. Zatim Smilodoni love Macrauchenie i (uzalud) pokušavaju zaštiti mladunčad od dva brata. Phorusrhacos još uvijek love, ali popuštaju pred Smilodonima. Međutim, jedan Megatherium, koji se htio hraniti mesom kako bi nadopunio ishranu, juri čopor Smilodona kako bi preuzeo njihovu strvinu. On ubija dominantnog mužjaka Smilodona, nakon čega se Half Tooth vraća, ubija drugog mužjaka i vraća natrag svoj teritorij. Jednu godinu kasnije negova partnerka rađa novo leglo mladunčadi.

Životinje: Smilodon  Phorusrhacos  Megatherium  Macrauchenia  Doedicurus


 
6 "Putovanje mamuta (Mammoth Journey)" pr. 30 000 god.Jasper James i Nigel Paterson20. 12. 2001 (2001-12-20)
prije 30 000 godina, kasni pleistocen (Belgija)
Lokacija snimanja: Yukon

Šesta epizoda odvija se tijekom posljednjeg ledenog doba u kasnom pleistocenu. Počinje na vrhuncu ljeta. Sjeverno more postalo je travnata ravnisa zato što je širenje ledenog pokrivača izazvalo znatno opadanje nivoa mora. Na ravnicama žive krda dlakavih mamuta, sajga antilopa i bizona. Jedan klan Kromanjonaca (koji su identificirani kao ljudi) također provodi ljeto na tom mjestu. Epizoda se fokusira na migraciju mamuta koji prelaze 400 kilometara od Sjevernog mora do Švicarskih Alpa gdje će provesti zimu, a vratiti se natrag u proljeće. Dok se krda sele prema jugu, prikazana su dva ogromna jelena Megalocerosa koji se bore za harem ženki. Dok se oni bore, napadne ih grupa ljudi, koja na kraju i ubije jednog. Jedna ženka mamuta i njeno mladunče bivaju odvojeni od krda, ali ipak preživljavaju susret sa europskim lavom. Kada krdo mamuta dospije do Alpa, majka i mladunče uspijevaju ih sustići. Epizoda također prikazuje klan neandertalaca koji su se razvili kako bi preživjeli hladnoću. Jednog napadne dlakavi nosorog, ali on preživljava napad zahvaljujući svojoj čvrstoj građi. Vrhunac epizode je kada klan neandertalaca napada mamute koji su krenuli nazad na sjever. Neandertalci uspijevaju otjerati dva mamuta do ruba litice, te oni padnu u ponor; jedan od njih je matrijarh krda. Epizoda završava prikazom skeleta raznih životinja iz serije u Prirodoslovnom muzeju univerziteta Oxford. Kamera se zatim udaljava kroz krov muzeja sve dalje i dalje, dok se ne vidi cijela planeta. Pripovjedač izjavljuje da "smo gradili muzeje da slavimo prošlost i proveli desetljeća u istraživanju života u prethistoriji. Ako nas je to išta naučilo, onda je to da ni jedna vrsta ne živi vječno."

Životinje: Dlakavi mamut  Megaloceros  Dlakavi nosorog  Kromanjonci  Europski lav  Neandertalci  Saiga antilopa  Vuk (glumio sivi vuk)  Komarci  Bizon (glumio europski bizon)