Alojz Peterle

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Alojz Peterle
Alojz Peterle
Rođenje5. 7. 1948. (1948-07-05) (dob: 75)

Alojz "Lojze" Peterle (rođen 5. 7. 1948) je slovenački političar i diplomata. Bio je lider Slovenačke Hrišćanske Demokratske Partije. Peterle je 1975. diplomirao geografiju i istoriju. Karijeru je otpočeo u Urbanističkom institutu gde se bavio prostornim planiranjem i urbanizmom.

1989. osnovao je stranku SKD - Slovenskih hrišćanskih demokrata, čiji je predsednik bio sve do 2000. kad se stranka ujedinila sa SLS-om (Slovenska ljudska stranka). Peterle se izrazito zalagao da se Slovenija odvoji od Jugoslavije i postane samostalna.

Nakon parlamentarnih izbora 1990. Peterle je postao Premijer Slovenije. 1991. godine proglašava nezavisnost Slovenije od Jugoslavije. Do 1992. je bio premijer, a onda na vlast dolazi koalicija na čelu s Janezom Drnovšekom. Od januara 1993. do oktobra 1994. Peterle je bio zamjenik premijera i Ministar spoljnih poslova.

1994. godine Peterle je dao ostavku na svoju funkciju zbog sukoba unutar koalicije, odnosno zbog toga što je Drnovšek imenovao Jožefa Školča, člana svoje liberalno-demokratske stranke, za Predsjedavajućeg Parlamenta, a Peterle je predlagao da Predsjedavajući bude iz stranke Hršćanskih demokrata. Slovenačke hrišćanski demokrate su ostalr u koaliciji, ali su se često razilazili u mišljenjima. 1996. Peterle je zahtevao smenu ministra spoljnih poslova Zorana Talera koji, po Peterleovom mišljenju, nije dovoljno poboljšao i unapredio odnose s Italijom. Nakon što je 2000. Vlada pala, Peterle ponovno postaje Ministar spoljnih poslova, u vreme dok je Predsednik Vlade bio Andrej Bajuk, no na tom mestu je ostao samo do septembra 2000. odnosno do ponovnog dolaska Drnovšeka na vlast.

Peterle sa svojom diplomatskom politikom stalno pokušava poboljšati odnose s drugim zemljama kako bi osigurao dobar glas i ugled Slovenije u međunarodnoj zajednici.

U izborima za Europski Parlament 2004. godine Peterle je ispred stranke Nova Slovenija izabran za zastupnika. U novembru 2006. godine Peterle službeno objavljuje svoju kandidaturu za predsedničke izbore sledeće godine (aktualni predsednik Janez Drnovšek).

Uz to, Peterle je član "Steering Committee"-a u Parlamentu, koji ima za cilj inicijativu pod naslovom: "Evropi dati dušu".