Aleksandar Borodaj

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Aleksander Borodaj
Aleksandar Borodaj

Aleksander Borodaj


predsjednik samoproglašene Donjecke narodne republike
Nasljednik Aleksandar Zaharčenko

Rođenje 25.7. 1972.
Moskva
Zanimanje političar

Aleksander Jurjevič Borodaj (rus. Александр Юрьевич Бородай; Moskva, 25.7. 1972.) je ruski publicist, nacionalistički političar i militant, najpoznatiji kao prvi premijer samoproglašene separatističke Donjecke narodne republike, odnosno jedna od ključnih ličnosti u ratu na istoku Ukrajine.

Rodio se kao sin filozofa Jurja Borodaja. Još kao mladić se priključio nacionalističkim grupama te kao dobrovoljac sudjelovao na strani pro-ruskih separatista prilikom rata u Pridnjestrovlju. Tokom ustavne krize u jesen 1993. godine, podržavao je Vrhovni sovjet Rusije u njegovom bezuspješnom pokušaju da sruši prozapadnog predsjednika Borisa Jeljcina. Poslije tih događaja se posvetio studiju filozofija, a potom novinarstvu, surađujući najčešće u listovima ruske radikalne desnice, te radio kao u PR službama i kao konzultant poduzetnika Konstantina Malofejeva. Priikom sukoba u Dagestanu 1999. godine se upoznao sa Igorom Girkinom koji će kasnije postati vođa oružanih formacija DNR.

16. maja 2014. ga je Vrhovni sovjet DNR proglasio premijerom. 7. augusta 2014. je podnio ostavku na mjesto premijera, koje je preuzeo Aleksandar Zaharčenko, pri čemu je Borodaj izjavio kako će ostati u DNR "kao njegov savjetnik".

Vanjske veze[uredi | uredi kod]