Aheront (rijeka)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Aheront
Αχέρων
Acheron 01.jpg
Lokacija
Države  Grčka
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
Planina Tomaros
1 600 m
Ušće
  – aps. visina
selo Ammoudia (Parga)
m
Dužina 50 km
Pritoke Tsangaritikos, Kokytos, Pyriflegetheon
Hidrologija
Ulijeva se u Jonsko more

Aheront (grčki: Αχέρων) je rijeka u Epiru na sjeverozapadu Grčke duga 50 km. [1]

Geografske karakteristike[uredi - уреди | uredi kôd]

Aheront izvire na obroncima planine Tomaros, kod sela Zotiko, na nadmorskoj visini od 1 600 [1]u Prefekturi Janjina. Od izvora teče u pravcu zapada preko Prefekture Tesprotija do svog ušća u Jonsko more kod sela Ammoudia, pored grada Parga u Prefekturi Preveza.

Aheront sa svojim pritokama ima sliv velik oko 763 km². [1]Rijeka u svom kratkom toku teče kroz tamne klisure i na par mjesta ponire, zbog tog su stari Grci vjerovali da uz njene obale živi proročište mrtvih. [2]

Rijeka Aheront u mitologiji[uredi - уреди | uredi kôd]

Karta sliva rijeke Aheront

Aheront je u grčkoj mitologiji bio poznat kao rijeka boli, jedna od pet rijeka podzemnog svijeta - Hada [2](ostalih 4 bile su Stiks, Kokita, Flegeton i Leta).

U svom epu Odiseja - Homer je Aheront opisao kao rijeku Hada, u koju utječu rijeke Kokit (rijeka jadikovanja) i Flegeton (plamena rijeka). U vrijeme Antičke Grčke riječ Aheront izgovarala se je kao ὁ ἄχεα ῥέων (ho akhea rheōn), a to je značilo rijeka boli [3]a vjerovalo se da je povezana sa rijekom Stiks, preko koje je mitski Haron prevozio duše tek umrlih u Had.

U Antičkoj Grčkoj bilo je još nekoliko rijeka koje su se zvale Aheront [2]ali izgleda da je ovaj epirski pravi mitološki jer su pored Parga pronađeni ostatci hrama Nekromanteiona, a to je jedini hram posvećen bogu Hadu.

Galerija slika sa rijeke[uredi - уреди | uredi kôd]

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 1,2 Acheron the River (grčki). Paramythia. Arhivirano iz originala 2013-06-21. https://web.archive.org/web/20130621100633/http://www.paramythia-online.gr/acheron/acheron.htm. Pristupljeno 18. 06. 2013. 
  2. 2,0 2,1 2,2 Acheron (engleski). Encyclopædia Britannica. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/3521/Acheron. Pristupljeno 18. 06. 2013. 
  3. Acheron (engleski). Wordnik. http://www.wordnik.com/words/Acheron. Pristupljeno 18. 06. 2013. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]