Ahelos

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ahelos , Αχελώος
Lokacija
DržaveGrčka
GradoviAgrinio, Aitoliko, Mesolongi
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
Planina Lakmos u Pindskom gorju
2000 m
Ušće
  – aps. visina
Zaljev Patras, Jonsko more
0 m
Dužina217 km
PritokeAgrafiotis, Karpenisiotis, Trikeriotis, Tavropos, Megdova
Hidrologija
Sliv
  – površina

6 329 km²
Ulijeva se uJonsko more
Transport
Plovnostdo brane i umjetnog jezera Stratos.
Karta

Tok rijeke Ahelos rađen po satelitskoj snimci

Ahelos (grčki: Αχελώος), u povijesti zvana Aspropótamos ( bijela rijeka), je rijeka u zapadnoj Grčkoj, druga po dužini od svih rijeka u Grčkoj. Za antičkih vremena rijeka je bila granica između Akarnanije i Etolije i vjerovalo se da u njoj živi istoimeni riječni bog. Rijeka protječe kroz četiri grčke periferije; Tesaliju, Epir, Središnju Grčku i Zapadnu Grčku, kod Mesolongija utječe u Jonsko more.

Najstarije ime rijeke bilo je Thoas, rijeđe je zvana Thestios ili Axenos. Već Herodot je ovu rijeku zvao Ahelos.

Geografske karakteristike[uredi | uredi kod]

Rijeka Ahelos izvire na planini Lakmos (ili Peristeri) u Pindskom gorju južno od gradića Mecovo, sjeverozapadno od grada Kalambake i istočno od Janjine u Epiru. Prva veća pritoka je rijeka Aspropotamos (bijela rijeka). Rijeka teče stalno u pravcu juga, ispočetka kroz dugu i usku klisuru, koja se kasnije proširi u kotlinu.

Tok rijeke u gornjem dijelu je granica između Prefekture Arta i Periferije Epir. Daljni tok rijeke tvori granicu sa prefekturom Kardica na istoku, a kasnije između prefektura Etolija i Akarnanija (danas Prefektura Etolija-Akarnija) prema zapadu, a nekoliko kilometara kasnije sa prefekturom Euritanijom na istoku.

U svom srednjem dijelu prima vode značajnih pritoka rijeka; Agrafiotis i Megdova. Kod gorja Panaitoliko, podignuta je brana Stratos i veliko umjetno jezero (široko na pojedinim dijelovima 10 - 15 km).

Zbog izgradnje velike količine brana za hidrocentrale na rijeci i umjetnih jezera; Stratos, Kremasta, Kastrakiou tok rijeke i njeno prirodno korito vrlo je izmjenjeno.

Rijeka se na svom ušću u Jonsko more dijeli u nekoliko grana i tvori veliku deltu - Parakeloitis, koja ima površinu od 300 km ². Delta se nalazi južno od mjesta Ojniada i zapadno od grada Mesolongija i mjesta Etoliko, nedaleko od ulaza u Patraski zaljev, nasuprot otoka Kefalonija.

Rijeka je plovna do brane i umjetnog jezera Stratos.

Privredni značaj rijeke[uredi | uredi kod]

1960-tih izgrađena je hidrocentrala Stratos sa velikim akomulacionim jezerom. Ova hidrocentrala danas obskrbljuje strujom centralnu i zapadnu Grčku. Druga velika brana - Katsiki je nešto niže nizvodno. Projekt kojim bi se vode iz gornjeg dijela rijeke Ahelos preusmjerile u ravnice Tesalije radi navodnjavanja, je trenutačno zaustavljen (gradnja brana Sikia i Mesokora).

Vanjske veze[uredi | uredi kod]