Agrinion

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Agrinion, Agrinio
Αγρίνιο
Periferija
(περιφέρεια)
Zapadna Grčka
Prefektura
(νομός)
Etolija Akarnija
Geografske koordinate 38°37' S, 21°24' I
Nadmorska Visina 91 m
Stanovništvo 54.253 ([[2001]])
Površina 162,7 km²
Gustina naseljenosti 333/km²
Poštanski fah 301 00
Oblasna oznaka 26410
Auto oznaka ΑΙ
Agrinion na mapi Grčke
Agrinion
Agrinion
Agrinion (Grčke)

Agrinion ili Agrinio (gr: Αγρίνιο - Agrinio) je grad u Grčkoj, u prefekturi Etolija Akarnija, u okviru periferije Zapadna Grčka. Grad nije njeno upravno sedište (to je Misolongi), iako je najveće naselje ove prefekture.

Poreklo imena

[uredi | uredi kod]

Ime grada nesumnjivo je povezano za grčkom rečju za poljoprivredu "agros", a po predanju grad je dobio ime po legendarnom osnivaču grada, kralju Argiosu, sinu još poznatije mitološke ličnosti Tezeja.

Prirodni uslovi

[uredi | uredi kod]

Grad Agrinion se nalazi u zapdnom delu istorijske pokrajine Etolije. Kroz njega prolazi put koji spaja Epir sa Atinom i Peloponezom. Grad je od mora udaljen oko 30 km, a svega nekoliko kilometara od reke Ahelos. Oko grada pruža se polje, okruženo planinama.

Klima u Agrinionu je izmenjena sredozemna sa dugim i toplim letima i nešto oštrijim zimama u odnosu na obližnje primorje.

Istorija

[uredi | uredi kod]

Grad je osnovan u antičko vreme. Prvi podaci o postojanju grada vezani su za njegovo uništenje od strane vladara Kasandera 314. pne.

Tokom otomanskog razdoblja ravničarsko područje grada, kao veoma plodno, bilo je naseljeno Turcima. Tada je grad bio poznat pod turskim nazivom Karleli. Mesno stanovništvobilo je veoma aktivno tokom Grčkog ustanka 1821. g., a prisjedinjenje sa maticom usledilo je 1832. g. Ovo je dovelo do iseljavanja Turaka i naseljavanja Grka u gradu i okolini, a gradu je vraćen stari naziv "Agrinion".

Posle Grčko-turskog rata 1923. g. u gradu se naselilo mnogo grčkih prebeglica iz Male Azije. Tokom poslednjih decenija došlo do osavremenjavanja grada i okoline.

Stanovništvo

[uredi | uredi kod]

Agrinion danas ima oko 50.000 stanovnika u gradu i okolini. To znači da svaki 4 stanovnik prefekture Etolija Akarnija živi u Agrinionu i bližoj njegovoj okolini. Stanovništvo su uglavnom etnički Grci. Kretanje stanovništva po poslednjim popisima bilo je sledeće:

  • 1981. g., grad 35.773 st., opština 45.087 st.
  • 1991. g., grad 39.638 st., opština 52.081 st.
  • 2001. g., grad 42.390 st., opština 54.523 st.

Privreda

[uredi | uredi kod]

Grad je središte poljoprivrednog područja, koje je posebno poznato po gajenju duvana i maslina. Sa tim u vezi u gradu se krajem 19. veka javila laka industrija, čiji se razvoj nastavio kroz 20 .vek.

Vidi još

[uredi | uredi kod]

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]