Ašanti

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Ašanti (ili Asante) su jedna od najvećih etničkih grupa u Africi. Ašanti govore jednim od dijalekata akana. Prije evropske kolonizacije, Ašanti Konfederacija bila je jedna od vodećih država u Africi, pogotovo u periodu od 1570. to 1900. godine. Ašanti su svoju moć temeljili na zalihama zlata na području pod svojom kontrolom.

Trgovina robljem[uredi | uredi kod]

Drugi važan izvor moći Ašantija, koji je došao do izražaja pod vladavinom poglavara zvanih "Asantehene" bilo je sudjelovanje u afričkoj trgovini robljem. Ašanti su često zarobljavali pripadnike susjednih plemena te ih prodavali evropskim trgovcima robljem. Ta je trgovina postepeno odumirala od početka do sredine 19. vijeka, a pogotovo nakon britanske formalne zabrane ropstva, tako da je Ašanti konfederacija formalno zabranila trgovinu robljem 1850-ih.

Otpor Evropljanima[uredi | uredi kod]

Ašanti su bili od rijetkih afričkih država koja je bila u stanju ozbiljno se oduprijeti evropskim osvajačima. Britanija je vodila četiri rata protiv Ašanti kraljeva od 1826. do 1896. (tzv. Ašanti ratovi), od kojih se jedan ističe po tome što je u njemu po prvi put upotrijebljen čuveni mitraljez tipa Maxim. Godine 1900. Britanci su konačno pokorili kraljevstvo i preimenovali ga u koloniju Zlatnu obalu. Jedna od najomiljenijih ličnosti Ašanti historije je Yaa Asantewaa, vođa otpora protiv britanskog kolonijalizma u 1896.

Teritorija bivšeg Ašanti Kraljevstva je sada dio nezavisne države Gane. Nasljednik Ašanti prijestolja se nastavlja štvovati kao nominalni kralj od strane pripadnika Ašanti naroda.

Povezano[uredi | uredi kod]