Šajkaška

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Шајкашка)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mapa Šajkaške

Šajkaška je geografski region u Srbiji. To je jugoistočni deo Bačke, lociran u središnjem delu Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Teritorija Šajkaške je podeljena između četiri opštine: Titel, Žabalj, Novi Sad i Srbobran. Središte Šajkaške je grad Titel.

Naseljena mesta Šajkaške[uredi | uredi kod]

Šajkaška

Opština Titel:

Opština Žabalj:

Opština Novi Sad:

Opština Srbobran:

Napomena: Titel i Žabalj su gradovi i upravni centri opština. Ostala mesta su sela.

Istorija[uredi | uredi kod]

Šajkaški bataljon 1849. godine
Mapa mesta zahvaćenih racijom u januaru 1942. godine u južnoj Bačkoj (uglavnom u Šajkaškoj), u kojoj su mađarske okupacione snage ubile 3.809 civila uglavnom srpske, jevrejske i romske narodnosti (prema istoričaru Zvonimiru Goluboviću)
Glavni članak: Šajkaši

Šajkaška je dobila ime po šajkašima. Šajkaši su bili specifičan rod austrijske vojske, koji se kretao u uskim, dugačkim brodovima, poznatim kao šajke. Ove vojne jedinice su operisale na Dunavu, Tisi, Savi i Morišu.

Šajkaški bataljon, kao deo Vojne granice, formiran je 1763. godine. U početku, stanovništvo regiona su u potpunosti sačinjavali Srbi, koji su bili hrabri i vešti ratnici. Šajkaši su učestvovali u mnogim bitkama protiv Turaka, a njihovo učešće je bilo od velike važnosti.

1852. godine, Šajkaški bataljon je transformisan u Titelski pešadijski bataljon. Ova vojna jedinica je ukinuta 1873. godine, a region je priključen Bačko-Bodroškoj županiji.

Danas je Šajkaška uglavnom poljoprivredni kraj, sa razvijenom prehrambenom industrijom.


Galerija[uredi | uredi kod]

Vidi još[uredi | uredi kod]