Šljuke sjemenjarke

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Šljuke sjemenjarke
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Charadriiformes
Porodica: Thinocoridae
Gray, 1845.

Šljuke sjemenjarke (lat. Thinocoridae) je porodica ptica iz reda močvarica. Ove ptice žive na području Anda i Patagonije.

Sistematika

[uredi | uredi kod]

Nije jasno da li su srodstvu sa drugim močvaricama, a smatra se da su im najbliži srodnici vrsta Pedionomus torquatus, jakane i vrste porodice Rostratulidae. Pedionomus torquatus se hrani na sličan način, ali njegovo ponašanje u razmnožavanju je mnogo drugačije. Naziv šljuke sjemenjarke ne pristaje ovoj porodici, jer izgledom ne predstavljaju prave šljuke (imaju malene glave i kratke kljunove), a sjemenje ne čini glavninu njihove ishrane.

Šljuke sjemenjarke su porodica malenih i društvenih močvarica koje su se prilagodile ishrani biljkama. Izgledom podsjećaju na tetrijebe i prepelice, s tim što imaju duga krila. Vrste roda Thinocorus su manje, u veličini varirajući od veličine vrapca do veličine šljuke. Vrste roda Attagis su veće, veličine ptarmigana. Imaju kratke noge (ali duge nožne prste) i repove. Perje im je uglavnom prugasto išarano. Spolni dimorfizam postoji u rodu Thinocorus, gdje mužjaci imaju sivo lice, vrat i bradu.

Nastanjuju razna nepogodna staništa, uključujući stepe, polusuhe pustinje i planinska staništa. Attagis gayi živi i na visini od 5500 m nadmorske visine.

Ženka nese 2-3 jajeta u plitku udubinu u tlu.

Rodovi i vrste

[uredi | uredi kod]

Porodica obuhvaća četiri vrste šljuka sjemenjarki u 2 roda[1].

Izvori

[uredi | uredi kod]

Vanjske poveznice

[uredi | uredi kod]
U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Thinocoridae
Wikivrste imaju podatke o: Thinocoridae