Šablon:IČ – UEFA Euro 2020.

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Logo prvenstva

UEFA Euro 2020., odnosno UEFA Europsko prvenstvo 2020., bilo je 16. izdanje UEFA Eura koje se od 11. lipnja do 11. srpnja 2021. godine održalo u nekolicini europskih zemalja. Bio je to prvi puta da se završnica Europskog prvenstva održala u više od dvije zemlje. Turnir se održao u 11 gradova u 11 različitih zemalja, a inicijalno se trebao održati od 12. lipnja do 12. srpnja 2020. godine. Ipak, turnir je odgođen za godinu dana zbog naglog izbijanja pandemije koronavirusa (COVID-19), što zbog nemogućnosti organizacije, što zbog toga da se nacionalnim ligama, koje su također bile odgođene, omogući da završe sezone u regularnim rokovima. Unatoč odgodi, UEFA je odlučila kako će turnir zadržati naziv "UEFA Euro 2020.".

Zbog činjenice da je imao najveći kapacitet od svih prijavljenih stadiona, londonski Wembley odabran je kao domaćin polufinalnih i finalnih utakmica, što je bio drugi put nakon 1996. godine da se finale igralo na tom stadionu, mada je tada u pitanju bio stari stadion istog imena. Stadio Olimpico u Rimu odabran je kao stadion na kojem se odigrala prva utakmica turnira između Turske i Italije. Turnir se inicijalno trebao odigrati u 13 gradova, ali su dva grada u procesu izgubila domaćinstvo.

Novi prvak Europe postala je reprezentacija Italije, koja je u finalu, nakon jedanaesteraca, pobijedila Englesku. Treće mjesto podijelile su Danska i Španjolska. Najboljim igračem turnira proglašen je Gianluigi Donnarumma. (Čitav članak...)

Recentno izabrani: Anali franačkog kraljevstva · Kult heroja · Posejdonije