Čileanska araukarija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Čileanska araukarija
Stablo čileanske araukarije
Status zaštite

Status zaštite: Osjetljivi (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Plantae
Divizija: Pinophyta
Razred: Pinopsida
Red: Pinales
Porodica: Araucariaceae
Rod: Araucaria
Vrsta: A. aracuana
Dvojni naziv
Araucaria aracuana
(Molina) K. Koch

Čileanska araukarija (lat. Araucaria aracuana) vrsta je drveća iz roda Araucaria (araukarije). Pripada u četinjače. Porijeklom je iz srednjeg Čilea i zapadne, odnosno srednje Argentine.

Ovo zimzeleno drveće može rasti u visinu do 40 metara i doseći promjer od 2 metra. Obično je dvodomna vrsta s muškim i ženskim češerima na odvojenim stablima, rijetki su jednodomni primjerci. Muški su češeri izduženi, u početku dugački 4 cm, a kasnije, pred oprašivanje 8-12 cm i 5-6 cm široki. Oprašivanje se vrši putem vjetra. Ženski plodni češeri zreli su u jesen otprilike 18 mjeseci poslije oprašivanja, loptastog su oblika i promjera 12-20 cm. Sadrže oko 200 sjemenki. Sjeme je nalik lješnjaku, dugo 3-4 cm, raznose ga čavke, kreje i vjeverice.

Araukarija je vrsta umjerenih klimatskih područja s velikom količinom kiše tijekom godine, ali može podnijeti i temperature do -20 °C. Ovo je najizdržljivija vrsta ovog roda i jedina koja uspijeva u V. Britaniji i u kontinentalnom dijelu SAD-a daleko od ekstremnog juga. U Kanadi (Vancouver i Victoria) nalazi se puno kvalitetnih primjeraka ove vrste. Također raste i na otocima Kraljice Charlotte. Podnosi i zasoljena tla, ali ne i gradske uvjete (zagađen zrak). Ovo je popularna vrtna vrsta, koja se uzgaja zbog svojih izgledom prapovijesnih grana, simetričnog oblika.

Drvo može živjeti 2000 godina. Ugrožena je vrsta u divljini.

List je sjajno zelen s obje strane 0,30 do 50 mm dugačak i 8-25 mm širok, uzdužno izbrazdan linijama otvora puči s obje strane listova, koji se zadržavaju na stablu 10-15 godina.

Ovo je sveto drvo za članove plemena Mapuche unutar većeg plemena Araukanaca.

Galerija[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Ostali projekti
U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Čileanska araukarija
U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Čileanska araukarija
Wikivrste imaju podatke o: Čileanska araukarija