Četiri azijska tigra

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Azijski tigrovi (ili četiri zmaja) naziv je koji se potkraj devedesetih uglavnom pripisuje četirima azijskim državama zbog njihovog neprekinutog razvoja posljednjih desetljeća, koji je trajao sve do krize 1997. godine, iako se taj pojam može odnositi na većinu zemalja sa brzorastućim tržištama na Dalekom istoku.

Azijski tigrovi[uredi | uredi kod]

Zemlje uključene u pojmu su:

Naziv „azijskih tigrova” postupno je uključivala sva gospodarstva u usponu jugoistočne Azije. Ponekad su četiri najveća gospodarstva u razvoju u tom području pratili takozvani „manji tigrovi”:

Unatoč ekonomskoj udaljenosti od glavnih gospodarstava tog područja – ali zahvaljujući njihovom razvoju u devedesetima koji ih je udaljio od čiste ekonomije za preživljavanje – Vijetnam i Kambodža su također povremeno uključeni u skupinu azijskih tigrova.

Azijska financijska kriza 1997.[uredi | uredi kod]

Ekonomije četiri tigrova doživjele su nazadovanje u azijskoj financijskoj krizi 1997. godine. Hong Kong se našao pod intenzivnim špekulativnim napadima na svoje tržište dionica i valuta što je zahtijevalo tržišne intervencije bez presedana od strane državne monetarne uprave Hong Konga. Južna Koreja je bila najteže pogođena jer je teret vanjskog duga narastao, što je rezultiralo padom njezine valute između 35 i 50%. Do početka 1997. burze u Hong Kongu, Singapuru i Južnoj Koreji također su zabilježile gubitke od najmanje 60% (izraženo u dolarima). Singapur i Tajvan bili su relativno neozlijeđeni. Četiri azijska tigra oporavila su se od krize iz 1997. brže od drugih zemalja zahvaljujući različitim ekonomskim prednostima uključujući njihovu visoku stopu štednje (osim Južne Koreje) i njihovu otvorenost prema trgovini.

Financijska kriza 2008.[uredi | uredi kod]

Izvozno orijentirana gospodarstva tigrova – koja su imala koristi od američke potrošnje – bila su teško pogođena financijskom krizom 2007/08. Do četvrtog tromjesečja 2008. BDP sve četiri zemlje pao je po prosječnoj godišnjoj stopi od oko 15%. Izvoz je također pao za 50% na godišnjoj razini. Na oporavak tih gospodarstava utjecala je i slaba domaća potražnja. U 2008. maloprodaja je pala 3% u Hong Kongu, 6% u Singapuru i 11% u Tajvanu. Dok se svijet oporavljao od financijske krize, gospodarstva Četiri azijska tigra također su se snažno oporavila. To je velikim dijelom posljedica fiskalnih poticajnih mjera vlade svake zemlje. Ti su fiskalni paketi činili više od 4% BDP-a svake zemlje u 2009. godini. Još jedan razlog za snažan oporavak je skroman dug poduzeća i kućanstava u ove četiri zemlje.

Nedavni članak objavljen u Applied Economics Letters financijskog ekonomista Metea Feriduna istražuje uzročnu vezu između financijskog razvoja i gospodarskog rasta za Tajland, Indoneziju, Maleziju, Filipine, Kinu, Indiju i Singapur za razdoblju između 1979. i 2009, korištenjem Johansenovih kointegracijskih testova i vektorskih modela korekcije pogrešaka. Rezultati sugeriraju da u slučaju Indonezije, Singapura, Filipina, Kine i Indije financijski razvoj dovodi do gospodarskog rasta, dok u slučaju Tajlanda postoji dvosmjerna uzročnost između ovih varijabli. Rezultati dalje sugeriraju da u slučaju Malezije financijski razvoj ne uzrokuje gospodarski rast.[1]

Povezano[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Mukhopadhyaya, Bidisha; Pradhana, Rudra P.; Feridun, Mete (2011). „Finance-growth nexus revisited for some Asian countries”. Applied Economics Letters 18 (6): 1527–1530. DOI:10.1080/13504851.2010.548771.