Île de la Cité

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Zapadni jezičak otoka Île de la Cité i most Pont Neuf danas
Istočni jezičak Île de la Cité Notre-Dame de Paris
Plan Île de la Cité iz 1609. godine
Spomen ploča Jacques de Molay na mostu Pont Neuf

Île de la Cité je otok na rijeci Seini i najstariji je dio Pariza. Od početnih 8 ha, kroz historiju povećao se na 17 ha, te je sa devet mostova povezan sa lijevom (Rive gauche) i desnom obalom (Rive droite) Seine, te sa otokom Île Saint-Louis. Mostovi su, u smjeru kazaljke na satu od zapada prema istoku: Pont Neuf, Pont au Change, Pont Notre-Dame, Pont d’Arcole, Pont Saint-Louis, Pont de l’Archeveché, Pont au Double, Petit Pont i Pont Saint-Michel. Otok pripada 1. i 4. arondismanu.

Historija

[uredi | uredi kod]

Île de la Cité bio je naseljen još u antičko doba. Najprije su otok naseljavali Kelti, a kasnije od 52. godine p. n. e. grad pripada Rimskom carstvu u provinciji Galiji. Oko 540-50. godine pod vladavinom franačkog kralja Childebert I na otoku je izgrađena katedrala Kathedrale St. Etienne, na čijim je osnovama kasnije izgrađena katedrala Notre-Dame de Paris. Preuzimanjem vlasti od Klodviga I u ranom šestom stoljeću, Île de la Cité postaje centar vladavine dinastije Merovinga. Gradnjom mosta Pont Neuf otok se povezuje sa obalama Seine. Gradnjom mosta za vrijeme vladavine Henrika III, otok se povezuje sa tri manja močvarana otoka, te se površina otoka povećava, a na tome se dijelu kasnije gradi trg Place Dauphine i kuće, čijim se prodajama, finacira gradnja mosta.

Poznate građevine

[uredi | uredi kod]

Javni prijevoz

[uredi | uredi kod]

Otok je sa gradom povezan sa dvije stanice pariškog metroa 04 Cité i Saint-Michel, te sa dvije linije RER pariške željeznice B i C.

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]