Aethelwulf od Wessexa

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Æthelwulf od Wessexa)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostala značenja, vidi Æthelwulf.
Æthelwulf
Vladavina 839–858
Prethodnik Egbert
Suprug/a Osburh
Judith
Potomstvo Æthelstan
Æthelbald
Æthelbert
Æthelswith
Æthelred
Alfred
Kuća Kuća Wessex
Otac Egbert
Majka Redburga
Rođen/a 795 (?)
Aachen (?)
Umro/la 13. januar 858
Stamridge, Wessex

Æthelwulf, također Aethelwulf ilu Ethelwulf; staroengleski: Æþelwulf, što znači "Plemeniti vuk", bio je kralj Wessexa od 839. do smrti 858.[1] Bio je jedini sin koji se bez ikakvih sumnji može pripisati svom prethodniku, kralju Egbertu od Wessexa. Za račun svog oca je godine 825. osvojio Kent da bi nešto kasnije bio proglašen njegovim kraljem[2] i tamo vladao kao Egbertov potkralj. Nakon očeve smrti 839. je naslijedio prijestolje Wessexa te neposredno preuzeo zapadni dio očevog kraljevstva (od granice Kenta do Devona), dok je Kent preuzeo njegov najstariji sin ili mlađi brat Æthelstan.

Aethelwulfova prva supruga je bila Osburh, a s njom je imao kćer Aethelswith - koju je kao dijete dao udati za mercijskog kralja Burgreda stvorivši tako savez Wessexa sa svojim tradicionalnim suparnikom - te petoricu sinova - Aethelstana, Aethelbalda, Aethelberta, Aethelreda i Alfreda, od kojih će svi osim Aethelstana postati kraljevi, uključujući Alfreda, koji se smatra najvećim anglosaksonskim kraljem.

Alfredovu vladavinu su uglavnom obilježili vikinški napadi na obale današnje Engleske. Godine 851. je nad njima zabilježio jednu pobjedu, a zajedno sa zetom Burgredom je godine 853. porazio Cyngen ap Cadella iz velškog kraljevstva Powys i načinio ga svojim vazalom. Iste godine je sina Alfreda, koji je tada imao četiri godine, poslao da se obrazuje u Rimu. Sljedeće godine ga je došao posjetiti kao hodočasnik, a pri povratku se 856. oženio za 12-godišnju franačku princezu Judith, unuku Karla Velikog.

Prilikom povratka u Wessex se suočio s ozbiljnom krizom, kada je otkriveno da Aethelbald zajedno sa plemićima i klerom kuje zavjeru s ciljem da spriječi njegovo preuzimanje vlasti. Umjesto da sina i zavjerenike kazni, Aethelwulf mu je, nastojeći izbjeći mogući građanski rat, službeno prepustio zapadni dio kraljevstva.

Aethelwulf je prilikom povratka zbog Judith uveo običaj da se supruge anglosaksonskih kraljeva naziva "kraljicama" umjesto "kraljevskim suprugama", kao i da kraljice sjede zajedno sa kraljem na službenim ceremonijama. Nakon što je umro godine 858. Judith se udala za svog pastorka i Aethelwulfovog nasljednika Aethelbalda, iako je taj brak zbog kršenja odredbi o incestu Crkva poništila 860.

Izvori

[uredi | uredi kod]

Literatura

[uredi | uredi kod]
  • Ashley, Maurice. Great Britain to 1688: A Modern History. Ann Arbor: The University of Michigan Press, 1961.
  • Garmonsway, GN. Translation of The Anglo-Saxon Chronicle. London: JM Dent & Sons, 1953.
  • Hindley, Geoffrey. The Anglo-Saxons. London: Robinson, 2006.
  • Hodgkin, RH. A History of the Anglo-Saxons. London: Oxford UP, 1935.
  • Humble, Richard. The Saxon Kings. London: Weidenfeld and Nicolson, 1980.
  • Nelson, Janet L. Æthelwulf. Oxford Online DNB, 2004
  • Stenton, Frank. Anglo-Saxon England. Oxford: Oxford UP, 3rd Edition 1971.
Kraljevske titule
Prethodi:
Egbert
Kralj Wessexa
839–858
Slijedi:
Æthelbald
Kralj Kenta
839–858