Ine od Wessexa

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ine
Vladavina 688–726
Prethodnik Cædwalla
Nasljednik Æthelheard
Bračni drug Æthelburg od Wessexa
Kuća Kuća Wessex
Otac Cenred

Ine je bio kralj Wessexa od 688. do 726. Za vrijeme svoje duge vladavine nije bio u stanju očuvati tekovine svog prethodnika Cædwalle i zadržati najveći dio južne Engleske pod zapadnosaksonskom vlašću; tako su se Kent, Sussex i Essex otrgli od njegove dominacije. Te je gubitke Ine donekle kompenzirao učvršćenjem vlasti nad Hampshireom, odnosno širenjem zapadnosaksonskih teritorija na zapad.

Ine je prije svega poznat po zakoniku koga je izdao oko 694. i koji je bio prvi anglosakonski zakonik izvan Kenta. Na temelju njega su budući historičari stekli vrijedna saznanja o socio-ekonomskim prilikama Wessexa, kao i kraljevim snažnim kršćanskim uvjerenjima. Pod Ineom se u Wessexu značajno razvila trgovina, te je osnovana trgovačka luka Hamwic (današnji Southampton). Vjeruje se kako su upravo za vrijeme Ineove vladavine Zapadni Saksonci prvi put kovali novac, iako nije pronađena nijedna kovanica sa njegovim imenom.

Ine je godine 726. slijedio primjer svog prethodnika te abdicirao i otišao na hodočašće u Rim. Kraljevstvo je, po riječima svog suvremenika Bede Časnog, ostavio "mlađim ljudima", a na kraju ga je naslijedio Æthelheard.

V. također[uredi | uredi kod]

Napomene[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

Primarni izvori
Sekundarni izvori
Kraljevske titule
Prethodi:
Cædwalla
kralj Wessexa
688 - 726
Slijedi:
Æthelheard